El voluntariat i el Manifest per una economia amb propòsit

RAMON FARRÉ

Coordinador Territorial de la FCVS – Lleida

Voluntari a l’associació Sant Vicenç de Paül

Les principals organitzacions empresarials del país, amb l’impuls de Respon.cat, s’han unit per promoure el Manifest per una economia amb propòsit, que s’adreça a fer possible que les empreses catalanes orientin la seva actuació a la millora de la societat en els àmbits econòmic, social i ambiental.

Els reptes que les societats avançades han d’afrontar demanen de la contribució de tothom, especialment de les empreses, les seves persones propietàries, directives i treballadores. L’abordatge dels reptes socials per part de l’empresa , fonamentat en principis ètics i morals, comença a ser percebut com quelcom estratègic, no conjuntural. La Responsabilitat Social (RS) s’ha d’incardinar en el cor de l’acció de les companyies, que saben que han de crear valor econòmic i també social. Sense aquest darrer, el primer pot estar en risc i estarà en risc, tard o d’hora.

Comença també a ser habitual que, dins del marc de l’RS, les empreses dediquin recursos i temps a fer possible que entitats socials sense ànim de lucre puguin desenvolupar programes adreçats a millorar els drets socials de persones en situació de vulnerabilitat i que promoguin accions de voluntariat d’empresa, tot proporcionant als empleats recursos per oferir el seu temps i la seva experiència a organitzacions socials. Cada cop està més reconegut pels equips de treball i clients que les empreses tinguin una forta consciència social.

El voluntariat d’empresa és un compromís amb un propòsit profund: la protecció dels drets de tothom i la transformació social, del qual sorgeixen també avantatges contrastables, entre els quals la millora del benestar dels empleats i la seva implicació; l’impacte positiu en l’entorn laboral; més oportunitats de desenvolupament professional; millora de la reputació de l’empresa; més atracció i retenció de talent.

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), plataforma de referència del voluntariat a Catalunya, té una llarga experiència en ajudar les empreses en la creació i implementació de Programes de Voluntariat, amb assessorament a mida que inclou diagnòstic, acompanyament, formació i avaluació del servei. La FCVS també afavoreix  la construcció de vincles entre les empreses i les entitats socials que en són membres i a les quals dona suport.

La Federació, que s’ha adherit al Manifest per una economia amb propòsit,  celebra la iniciativa, i es posa a disposició de les empreses, en siguin signants o no, per impulsar els objectius preconitzats en el Manifest i per enfortir els seus vincles amb el voluntariat i les entitats socials sense ànim de lucre, des del convenciment que una societat avança quan ho fan tots els seus membres, quan la cohesió social creix i les desigualtats disminueixen de manera ràpida i permanent.

El Manifest és una crida per a l’acció i no pas un document per a ser signat i deixar-ne constància en la memòria anual de la companyia. Amb tot el respecte envers les decisions que han d’adoptar les empreses, gosem suggerir que, en definir el propòsit i el pla d’acció subsegüent, hom pensi en tot allò que el voluntariat d’empresa i les persones voluntàries poden aportar per a donar-hi compliment. Fem possible el que és desitjable: una economia amb propòsit al servei de la ciutadania i la transformació social.