El voluntariat estival, un benefici per a l’acció social 

JORDI BALOT

Comissionat representant Món Associatiu de la FCVS

Les persones voluntàries ofereixen una contribució significativa als projectes d’atenció social, tant de manera continuada al llarg de tot l’any com durant l’època estival. Però, quins beneficis ens proporciona comptar amb persones voluntàries que només poden comprometre el seu temps i dedicació en l’època estival perquè la resta de l’any estan treballant o ocupades en altres tasques?

En primer lloc, comporten un reforç de l’equip humà, incrementant la capacitat operativa de l’equip, la disponibilitat i la flexibilitat a l’hora de programar activitats i la distribució dels grups específics als quals van adreçades, permetent a les organitzacions oferir més serveis i programar activitats addicionals. Aquest reforç permet una millor atenció a les persones destinatàries, més personalitzada i amb major qualitat.

La incorporació de noves persones voluntàries possibilita una major diversitat de talents i habilitats, a partir de les seves experiències i coneixements. Això suposa un enriquiment en els projectes i permet abordar noves necessitats. Tanmateix, també comporta que els voluntaris i voluntàries poden adquirir noves habilitats i experiència pràctica que, sens dubte, seran molt valuoses per al seu desenvolupament personal i professional.

Cal destacar que aquesta incorporació temporal pot suposar un increment de motivació i compromís. El fet de realitzar un voluntariat molt acotat en el temps es tradueix en una major motivació i ganes de fer les coses ben fetes, amb el resultat d’assolir una major satisfacció personal. Per altra banda, suposa una oportunitat de potenciar la participació comunitària. Es fomenta un sentit de comunitat i col·laboració, ja que els membres de la comunitat es converteixen en part activa en la resolució de problemes socials des de la perspectiva d’uns interessos similars.

Les persones voluntàries poden aportar noves perspectives i idees innovadores als projectes, ajudant a millorar i evolucionar les pràctiques existents. Amb una varietat de voluntaris i voluntàries amb diferents habilitats i experiències, les organitzacions poden adaptar-se millor a les necessitats canviants i als desafiaments que van sorgint. Finalment, la presència de persones voluntàries en projectes d’atenció social ajuda a sensibilitzar la societat sobre les necessitats i problemàtiques existents. Això pot conduir a una major implicació i suport de la comunitat. Les experiències positives de voluntariat poden encoratjar més persones a participar en el futur i poden atraure nous voluntaris de manera continuada.

Com a resum, el voluntariat és un recurs valuós per a les entitats que treballen en projectes d’atenció social, especialment durant l’estiu quan les necessitats poden ser més grans. És important dissenyar plans de voluntariat i oferir una experiència significativa als voluntaris i voluntàries perquè puguin contribuir de manera efectiva.