El voluntariat a Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

LOLA BOSCH

Directora d’Atenció al Ciutadà i Comunicació

Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

El voluntariat és el conjunt de persones que dediquen una part del seu temps lliure a dur a terme una acció al servei dels altres o de la comunitat en general, sense esperar res a canvi. Els voluntaris efectuen un servei de tipus cívic o social com a compromís d’actuació a favor de la societat i de la persona.

I el voluntariat en l’àmbit de la salut va més enllà, ja que suposa estar al costat de les persones i les seves famílies en moments de la seva trajectòria vital especialment vulnerables, i compartir-hi així l’aspecte més íntim de la vivència, a més de complementar la tasca dels professionals de la salut.

Un dels valors de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) és l’empatia: saber reconèixer la singularitat de cada persona, tractar-la amb amabilitat i respecte en tot moment.

Per nosaltres també és important  i treballem per seguir avançant en dos àmbits més, com son la participació activa de la ciutadania en l’àmbit de la salut i el compromís social.

El voluntariat ens ajuda doncs en aquestes tres perspectives.

El programa de voluntariat a SSIBE

Gràcies al programa de voluntariat a l’Hospital de Palamós i el voluntariat que oferim a través de Creu Roja i Càritas a la residència Palamós Gent Gran, els pacients ingressats a aquests centres i les seves famílies reben un atenció integral, donant resposta així, no només a les seves necessitats assistencials, sinó contemplant també altres necessitats psicològiques, socials i d’entreteniment, i sabem que ajuda a contribuir a la millorar de salut i del seu benestar.

El programa de voluntariat es desenvolupa de manera diversificada i l’empatia ens ajuda: no necessita el mateix una persona adulta ingressada que està sola, o un nen/a ingressat i acompanyat, o una persona nouvinguda i d’una altra cultura, o una persona estrangera que no entén l’idioma.

També ha estat necessari adaptar-nos i buscar noves vies d’acompanyament com va passar durant la pandèmia de la COVID, els voluntaris no podien entrar a l’hospital o a la residència i van ser els mateixos professionals de la salut, que fóra de les seves hores de feina, i de manera voluntària, van ajudar a fer acompanyament a pacients aïllats i així podien parlar amb les seves famílies a través de vídeotrucades.

Quina ha estat la seva evolució

El voluntariat a l’Hospital de Palamós es va iniciar fa 11 anys, coordinat per la unitat de treball social, l’any 2014 passem a formar part de la Federació Catalana del voluntariat i l’any 2018 comptava amb 24 voluntaris. Al llarg de tots aquests anys, el voluntariat es va consolidar i va desenvolupar diferents programes.

L’any 2017 es va crear l’Espai Rialles a la cinquena planta d’hospitalització per a que els nens i nenes ingressats/des hi poguessin anar a jugar. El projecte l’any següent va obtenir el Premi Lluís Martí de la Federació Catalana del Voluntariat Social.

L’any 2018 érem centre voluntari de Noupops amb el programa “Popets per als més menuts”, on un grup de voluntaris i voluntàries feien peluixos de ganxet teixits a mà per a nounats. Per segon any consecutiu vàrem rebre el premi Lluís Martí de la Federació Catalana del Voluntariat Social per aquest projecte.

L’any 2019 vam incorporar el voluntariat al Consell de Participació Ciutadana de SSIBE.

L’any 2021, el mes d’octubre, es va poder reprendre el servei de voluntariat coordinat ara des de la Unitat d’Atenció al ciutadà i comunicació, actualment el servei compta amb 10 voluntaris. Es fa acompanyament a adults i nens, i aquests darrers se’l ofereix també reflexologia podal amb contes i jocs amb matemàtiques i papiroflèxia.

El voluntariat a Palamós Gent Gran es coordina l’educadora social Laura Garcia, i actualment de Creu Roja disposa de 15 voluntaris que ajuden a que els residents puguin sortir a passejar; també col·laboren per poder celebrar les festes de la castanyada, Nadal, carnaval i Festa Major i en diversos tallers de manualitats.

Finalment, Càritas desenvolupa el programa “Grans moments”, iniciat l’any 2013 i que facilita la convivència i l’aprenentatge entre persones grans i joves estudiants i que enguany hi participen alumnes de 4t d’ESO de l’Institut de Palamós, de l’escola Vedruna de Palamós i del Institut escola Vila-romà.