El “pati comú”

Reflexió de la Comissió 3.4 de Lleida davant el fet que la ciutat s’hagi quedat sense el Solidarium, la fira d’entitats solidàries de Lleida que feia 10 anys que se celebrava.

Al març del 2012 es posava en marxa a Lleida la Comissió 3.4 com un espai col·laboratiu i de reflexió per afavorir el coneixement mutu i la col·laboració entre 3 plataformes lleidatanes d’acció voluntària i d’activisme social. Aquestes tres plataformes (Coordinadora d’ONG’D i altres Moviments solidaris, la Federació del Voluntariat Social de Lleida, i la Xarxa d’Entitats Cristianes d’Acció Sociocaritativa) reuneixen al voltant de 75 entitats socials de la nostra ciutat. Durant aquests cinc anys anem treballant per potenciar el que podríem anomenar el “pati comú”.

El “pati comú” en l’imaginari de les persones pot evocar un espai que pertany a tots i totes, el qual ens agrada trobar net i endreçat, on poder passar una estona agradable en companyia amb altres persones (una plaça, un jardí, un pati de veïns…) . També aquest “patí comú” per extensió, pot ser una metàfora per parlar de tot allò que entre tots i totes i per al bé de tothom, podem compartir i així enriquir les nostres experiències i potencialitats.

Així doncs la Comissió 3.4 concretament hem organitzat diverses activitats adreçades a les 75 entitats socials per construir aquest “pati comú”.

Hem fet camí però ens en resta encara molt per fer.

Des d’aquesta perspectiva la Comissió 3.4 considerem que el fet que Lleida s’hagi quedat sense un espai ciutadà i pels ciutadans com era el Solidarium, on les moltes i variades entitats socials ubicades a Lleida, puguin mostrar qui són i què fan, és llastimós.

Al nostre entendre el Solidarium ha acomplert, en el sentit de “pati comú” que parlàvem, una etapa amb un balanç positiu. Però també és veritat que aquesta etapa, en el seu què i en el seu com, estava esgotada.

Que en les darreres edicions hagués hagut turbulències es poden entendre com a signes clars d’un malestar perquè algunes coses no s’estaven fent correctament.

Per altra banda creiem que la ciutadania lleidatana té exemples concrets positius de treball col·laboratiu pel “pati comú“, i la Comissió 3.4 n’és, entre altres, un exemple més.

En aquest sentit ens preguntem si el fet que el Solidarium deixi de dur-se a terme, no és una gran oportunitat per somniar, imaginar i crear un nou projecte preparat des de la ciutadania organitzada socialment, per mostrar mitjançant una jornada festiva i creativa, a la ciutadania lleidatana qui són i que fan un bon nombre de lleidatans i lleidatanes que estem treballant de manera voluntària i altruista, per una societat millor, més sostenible, justa, integradora, pacífica i fraternal.

Voldríem compartir aquest “somni”(entenent “somni” com una imatge de futur que produeix passió en nosaltres i ens mobilitza, segons l’autor Bill Hybels) amb totes aquelles entitats i moviments socials de Lleida que treballen, de manera pacífica i constructiva, per la transformació i humanització de la nostra societat tot mantenint la flama de l’esperança que un altre món és possible.

Qui s’hi apunta?

Comissió 3.4 de Lleida ( Coordinadora  d’ONG’D i altres Moviments solidaris,  Federació del Voluntariat Social de Lleida, Xarxa d’Entitats Cristianes d’Acció Socio-caritativa)