El Nadal i la inigualable sensació de fer un voluntariat

Maite Trepat

Directora de l’Associació Alba (@associacioAlba)

Està comprovat i així ho diuen les estadístiques que per Nadal les persones empatitzem més amb les problemàtiques de certs col·lectius i ens veiem molt més predisposats a col·laborar en alguna causa, sigui econòmicament o oferint el nostre temps. Grans associacions i ONGs aprofiten doncs aquesta època per a incentivar les seves campanyes de captació de voluntaris, de donacions i de fidelització.

Podem pensar que és trist que hàgim d’esperar a Nadal a poder veure gestos solidaris i d’empatia cap a les persones més vulnerables, segurament haurien de ser coses habituals durant l’any, però i què…? BENVINGUT SIGUI EL NADAL, si ens permet que desperti a dins de molta gent aquest impuls de voler donar-se a l’altre.

La feina de moltes entitats i associacions és saber cultivar aquesta ‘xispa’ que ha sorgit de l’efecte nadalenc i fer que les persones que realitzen per primera vegada un voluntariat vulguin repetir-ho, i sentin – com deia el lema d’aquest any del Giving Tuesday- la inigualable sensació de col·laborar, la inigualable sensació de ser voluntari.

El Nadal és per tant una oportunitat. Sobretot, per a entitats petites com la nostra que justament per aquestes èpoques ens manquen mans per a tot tipus de coses: des de fer lots de Nadal, acompanyaments a persones, muntar paradetes o ajudar en activitats de lleure.

A banda de ser una època de primeres experiències de voluntariat també és una època per a tornar a casa, per tornar a col·laborar en una entitat després de molt temps de no fer-ho.

L’altre dia, per exemple, ens va trucar per telèfon la Marta, una persona que fa molts anys havia estat treballant a la nostra entitat en un càrrec de direcció. Ara, amb 80 anys, tenia ganes de tornar a col·laborar: “Tinc ganes de tornar a casa i fer el meu últim voluntariat aquí”, ens deia la Marta.

I al cap de pocs dies va venir amb una amiga i van demanar poder estar col·laborant a l’obrador de galetes El Rosal on precisament durant aquests dies és quan necessiten més mans per empaquetar les neules i els arrugats que la gent menjarà el dia de Nadal.

I en finalitzar el seu primer dia de voluntariat la Marta i la seva amiga, juntament amb la responsable dels AMICS -el nostre projecte de voluntariat- van brindar pel seu retorn a Alba amb un: “Va nenes, un xin-xin pel Voluntariat”!