FRANCINA ALSINA CANUDAS
Presidenta de la FCVS
Voluntària a la Fundació Arrels
“El voluntariat és una realitat que a tot el món procura donar resposta a les necessitats socials i contribueix a desenvolupar el civisme i els valors solidaris, perquè en les seves múltiples facetes, el voluntariat actua tant a favor de les persones i col·lectius que més ho necessiten com fa possible la capacitat d’organització autònoma dels ciutadans per donar resposta efectiva a les seves necessitats i inquietuds”.
Les dones les podem trobar en totes les situacions de marginalitat i exclusió social i, en una proporció similar, on podem trobar homes: dormint al carrer, a la presó, patint addiccions, etc. Tanmateix, les característiques de gènere fan que trobem àmbits en què, en ser molt reduïda la presència masculina, els considerem pròpiament femenins, com la violència de gènere i el tràfic de persones amb fins d’explotació sexual o trata.
Per totes dues circumstàncies, trobem entitats que realitzen una tasca imprescindible d’acolliment, recuperació i acompanyament a l’apoderament personal. Aquestes, fonamentalment, consten de professionals de l’educació social, la psicologia i el dret que atenen les usuàries i les acompanyen en el seu procés de recuperació. Què fan, doncs, els voluntaris i voluntàries en aquest context? Quin valor afegit hi poden aportar?
La tasca del voluntariat aporta, bàsicament, normalitat en les relacions personals que puguin establir les usuàries. En relacionar-se en àmbits quotidians amb persones que desconeixen els detalls de la seva circumstància i per les que aquesta no és rellevant, reprenen l’hàbit de les relacions socials “normalitzades”. També, els voluntaris i voluntàries, realitzen reforç en l’aprenentatge de l’idioma, l’ús de la informàtica, sortides per la ciutat explicant la pròpia cultura, com moure’s en transport públic, juguen a jocs de taula, van a córrer o a la platja… Així, sota la guia dels professionals que atenen les usuàries, la tasca del voluntariat constitueix tot el conjunt d’activitats que puguin col·laborar en la represa d’una vida normal i autosuficient, sense violència, reforçant-los el missatge que la circumstància que viu una persona no ÉS la persona, només és un moment puntual a les seves vides que, encara que deixi cicatrius inesborrables, no les defineix. La persona està per sobre de tot.
Aquest és el plus de qualitat que el voluntariat afegeix a la gran tasca que les entitats porten a terme.