Dona i lideratge en les entitats socials

RAMON FARRÉ

Coordinador de la FCVS-Lleida

Les entitats socials del voluntariat de les terres lleidatanes aplegades en la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) celebren, el dia 14 de març, el Dia de la Dona Voluntària, en el context del Dia Internacional de les Dones, que es commemora el 8 de març. Tradicionalment, dites entitats aprofiten l’avinentesa per fer visible l’activitat de les dones en el voluntariat.

La investigació duta a terme pel programa Voluntaris de les Nacions Unides (UNV program) mostra que les dones assumeixen la major part del treball voluntari, al voltant del 57 % del temps esmerçat, proporció que s’incrementa fins al 59 % en el voluntariat informal (Borromeo 2021, UNV).

A Catalunya, la darrera dada disponible, producte d’un treball de camp desenvolupat a l’estiu passat en el marc d’un estudi de la Plataforma del Voluntariat d’Espanya, el 52,9% de les persones que fan voluntariat són dones. També en activitats de voluntariat informal, les dones són majoria.

La diferència entre el paper de les dones i els homes en el voluntariat també s’aprecia en l’exercici de les seves tasques. Les dones, segons l’estudi abans citat, són rellevants en àrees de salut i cura de persones, mentre són minoria en les àrees de lideratge i direcció de les organitzacions en què fan voluntariat.

Enguany, les entitats socials del voluntariat de les comarques lleidatanes han acordat de posar el focus precisament en les persones que les han presidides, i encara ho fan, durant un llarg període de temps, amb ànim de reconèixer i d’agrair el seu compromís en llocs de representació i direcció, fonamental per al bon funcionament i esdevenir de les entitats, i refermar i enfortir el paper de les dones en tasques de lideratge.

En l’edició del Dia de la Dona Voluntària d’enguany, les entitats han decidit guardonar Dolors Curià i Torrades, presidenta de la Creu Roja de Lleida; Maria Dolors Llonch, presidenta de l’Olivera, i Maite Montañés Blanco, presidenta d’AFANOC. Tres persones que han fet créixer les seves entitats i que exemplifiquen en el seu grau màxim el paper decisiu de les dones en les entitats.

Amb elles s’homenatgen també totes les dones que són membres actives de les entitats del voluntariat, les quals promouen els drets de les persones, impulsen la justícia social, atenen i acompanyen les persones que necessiten un cop de mà i contribueixen a desenvolupar el civisme, la convivència, la solidaritat i l’equitat. Moltes gràcies.