Coneixeu l’Associació de Bipolars de Girona?

Marcel·la Torra membre de l’equip directiu de l’Associació ABIGIRONA

MARCEL·LA TORRA

Membre de l’equip directiu de l’Associació ABIGIRONA

Com és habitual, i en part ben lògic, no ens interessem per una associació fins que no en tenim la necessitat. Llavors, movent cel i terra, acabem topant amb una entitat que ens pot ajudar, algú que fa més de trenta anys que hi és, però que encara no coneixíem. Aquests som nosaltres, ABIGIRONA, l’Associació de Trastorn Bipolar.

Aquest és un escrit dirigit precisament al gruix de població a qui encara no li ha calgut buscar-nos. Volem remarcar aquest “encara” perquè el trastorn bipolar és una patologia que al llarg de la vida té moltes probabilitats de tocar-nos, de prop o de lluny. Per posar números, que sempre van bé, s’ha estimat la incidència del trastorn bipolar entre un 2 i un 3% de la població mundial. A Catalunya, amb 8 milions de persones aproximadament, n’afectaria unes 200.000. A la província de Girona (800.000 habitants), 20.000. A Girona ciutat, 2.500.

El trastorn bipolar (abans maníaco-depressiu) és una alteració del mecanisme que regula els estats d’ànim. Acostuma a manifestar-se en episodis alternants de quadre depressiu (fase depressiva) i períodes d’exaltació de l’humor (fase maníaca o d’eufòria), tot i que no sempre seguint un ordre. No hi ha un sol tipus de TB i no tothom que pateix la malaltia està diagnosticat. Atès que el diagnòstic sol ser lent i feixuc, les persones afectades poden patir durant anys sense saber què els passa. Algunes ens busquen i ens troben (abigirona.com; @abigirona).

L’Associació ABIGIRONA és un espai d’orientació i assessorament, un lloc on aclarir dubtes, on participar d’activitats i on sentir-se comprès i acompanyat. Tots els nostres serveis (Grup d’Ajuda Mútua, Grup d’Ajuda a Famílies, Servei d’Atenció Psicològica, Servei d’Orientació Jurídica), així com les activitats que organitzem (xerrades, trobades, sortides, tallers) volen donar resposta a les demandes de les persones afectades i de les famílies que hi volen participar. Per a la resta de la població, l’entitat treballa per donar a conèixer el trastorn bipolar, per facilitar informació de qualitat, per desmentir rumors i per apropar-lo a la vida quotidiana de la ciutat. Només així, amb temps, paciència i bona voluntat, aconseguirem alliberar-lo de l’estigma i autoestigma que encara arrossega.

En aquest sentit, un acte important que acabem de perfilar és el que muntarem el proper dissabte dia 30 de març amb motiu del Dia Mundial del Trastorn Bipolar. Aquell dia, durant tot el matí, tindrem una carpa a la Plaça Salvador Espriu, a Girona, al costat mateix del Mercat del Lleó. Si uns hi deixeu caure estarem molt contents i us convidarem a participar en un parell d’activitats que hem preparat exclusivament per a l’ocasió. En primer lloc podreu posar a prova els vostres coneixements sobre la malaltia mitjançant un joc de pregunta-resposta. L’altra activitat és vivencial, podreu escoltar, de la veu de les mateixes persones afectades, els pensaments i sentiments que els sobrevénen durant els diferents episodis, maníac i depressiu. En voleu saber més? Us esperem el dia 30!