Ara ve Nadal

JOSEP MASIP 
Vocal Consell Directiu FCVS
Vicepresident Creu Roja a Barcelona

 

Tot i que l’activitat voluntària és constant,  no podem obviar que quan s’acosten les dades nadalenques hi ha situacions que la particularitzen. També la societat sembla que s’impregni d’un especial esperit solidari.

De manera enumerativa, i sense cap voluntat de limitar, esmentaré algunes campanyes que aquestes dates tenen més incidència:

· Amb l’arribada del fred més intens s’activen operacions d’atenció a les persones sense llar o amb infrahabitatges, proporcionant roba d’abrigar, sistemes d’escalfament, alimentació calenta i, en casos més extrems, habilitant albergs provisionals on no n’hi ha de permanents.

· Activitats especialment adreçades a la gent gran, que ajudin a evitar la solitud no volguda. Ningú es mereix passar sol aquestes festes i es poden organitzar activitats individuals o grupals que ho evitin.

· Projectes de salut, realitzant seguiment dels col·lectius més vulnerables, oferint recomanacions per afrontar en millors condicions els episodis de fred.

· Campanyes de recollida i distribució de joguines a infants. Algú va dir que no hi ha infants nous i usats i, per tant, cal fer incidència en què les joguines siguin noves i respectar els criteris de no bèl·liques, no sexistes i, si pot ser, col·laboratives.

· També els projectes de distribució d’aliments incrementen els lots, incorporant-hi especialitats típiques nadalenques, sempre respectuoses amb les creences.

Llista que pot continuar. La creativitat de les entitats ofereix un ventall de possibilitats, particularitzada per cada col·lectiu vulnerable.

L’esforç del voluntariat és imprescindible i, de ben segur,  persones que per horari laboral o d’estudis no poden participar regularment, poden fer-ho en aquestes campanyes. Tothom serà benvingut i les entitats ho agrairan.

Tots i totes esperem que un dia no caldrà organitzar aquestes campanyes però, de moment, cal i ens necessitem.