Ara és el moment oportú

ENRIC CANET CAPETA
Vocal de pobresa de la FCVS 
Director de relacions ciutadanes del Casal dels Infants

La Francina  Alsina ha estat reelegida presidenta de la Taula. És una persona amb alta capacitat de diàleg. Quan vam estar treballant pel document de la possible llei del Foment de l’Associacionisme, vam dialogar molt entre les diferents entitats d’àmbits molt diferents. Al final, ens hi vam implicar i vam pactar un text base. Va ser la nostra voluntat: ‘associar-nos’ per defensar l”Associacionisme’.

Aquesta és la grandesa del país: lluitar per una finalitat i, per això, unir les forces. Tot i que anem a la nostra, la història recent ens ho recorda: quan ens hi posem i ens ho creiem, podem fer coses increïbles. És la força de la militància quan no ens mouen ni els diners ni els ‘egos’ sinó l’afany de construir futur.

És el moment oportú. Si normalment en les crisis com ens recorda la Naomi Klein1, el neoliberalisme vol imposar les seves polítiques discriminatòries, hem de ser capaços de lluitar-hi de cara. Ara tenim les eines que els poderosos obliden per supèrbia i menyspreu.

En primer lloc, la militància. Sobretot el Tercer Sector Social. Vam començar asseguts a terra, vam tenir cadires, ara sembla que tenim butaques. Però perdrem tot el valor, sinó girem els ulls envers la terra on sèiem. El voluntariat o és militant, o no té sentit. El Tercer Sector o és militant o és engolit per mercantilisme2.

En segon lloc, tenim l’Economia Social Solidària, amb molta força i tradició en el nostre país. El Tercer Sector Social  ha d’apostar a totes per ser una manera de desplegar l’economia i l’ha d’ajudar a ser sempre social i solidària.

En tercer lloc l’estimació per la terra i per la seva diversitat. No hi ha nova economia sense sostenibilitat ambiental i aquesta és impossible sense justícia i igualtat3.

Estic convençut que la Francina Alsina apostarà per un treball ben entrecreuat amb les grans oportunitats que tenim, des de la humilitat, posant el projecte comú per sobre dels ‘egos’ i els corporativismes. Ens queda poc temps i és ara el moment oportú imprescindible, perquè les xarxes de la desigualtat i la destrucció no s’aturen.

  1. Klein N. La Doctrina del xoc : l’ascens del capitalisme del desastre. Barcelona : Empúries,; 2007.
  2. Rivas AM. Voluntariado, sociedad civil y militancia. Un análisis crítico del voluntariado y las organizaciones no gubernamentales. (Cristiana AC, ed.).; 2002.
  3. Riechmann J. Barry Commoner y la oportunidad perdida. Encrucijadas Rev Crítica Ciencias Soc. 11.