Apropa’t a l’Alzheimer, fes-te voluntari!

 

Vanessa Porteiro i Anna Creus

Coordinadores de l’Àrea de Voluntariat de l’Associació d’Alzheimer i altres Trastorns Neurocognitius de Reus i Baix Camp 

L’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 2003 per treballar contra els efectes de la malaltia de l’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius a la comarca del Baix Camp. L’entitat té una reconeguda trajectòria a Reus i a la comarca, així com a escala autonòmica i estatal. Les activitats que desenvolupa van adreçades a les persones amb demència i altres trastorns neurocognitius i als seus cuidadors. A més, ofereix gratuïtament un servei d’informació, orientació i assessorament vers la problemàtica.

Segons l’OMS, aproximadament 50 milions de persones pateixen algun tipus de demència (més del 60% és Alzheimer). Pel que fa a aquesta malaltia, la incidència se situa entre el 5% i el 8% en persones majors de 60 anys. Les xifres diuen que al voltant de 800.000 persones pateixen la malaltia a Espanya i a Catalunya s’estimen més de 51.000 casos. Tot això ens fa pensar que a Reus hi ha al voltant de 4.000 casos i a la comarca del Baix Camp augmentarien les dades fins a 7.000 persones.

Des de l’any 2003, l’associació impulsa un pla de voluntariat que va dirigit a incorporar a la seva estructura de funcionament un grup humà de persones que estiguin disposades a posar part del seu temps lliure a disposició de l’entitat, col·laborant en actes socials, benèfics, esportius, sanitaris, etc., i en general en aquelles activitats que es desenvolupen dintre de l’àmbit social.

El Projecte Voluntariat pretén facilitar l’esfera lúdica i relacional de les persones d’aquest col·lectiu, millorar la seva qualitat de vida i la del cuidador, afavorir la participació i col·laboració de la societat civil en la trama social, potenciar la solidaritat com a valor dels fonaments de la societat que volem i donar esperança de viure en la diferència.

En aquest sentit, els voluntaris són uns dels pilars fonamentals de l’entitat. La seva tasca social seria impensable sense la col·laboració d’aquestes persones que dediquen una part del seu temps de forma desinteressada i solidària.