EVA FÀBREGA I CORDONETS
Psicòloga de la LLAR OXALIS, Residència i centre de dia per a persones amb discapacitat
A la Llar Oxalis, residència i centre de dia per a persones amb grans discapacitats físiques, treballem donant eines i suports als nostres usuaris per aconseguir una participació activa i compartida, independentment de l’afectació física, sensorial o cognitiva que pateixin.
Amb objectius com els de promocionar l’autonomia, augmentar l’autoconeixement i facilitar la socialització, es pretén ajudar a les persones ateses a conèixer i a posar en funcionament les seves capacitats. Sortir d’un enfocament centrat en les limitacions, substituint-lo per un d’orientat a les potencialitats genera noves realitats. Emfatitzant les fortaleses i les habilitats de cada persona no només es promou la inclusió, sinó que també es reconeix la diversitat i la riquesa de les contribucions individuals.
Promocionem l’autonomia amb la creació d’entorns accessibles i adaptats. Possibilitem la participació activa de les persones amb discapacitat física, desenvolupant aquest enfoc integral que engloba l’atenció mèdica, l’adaptació de l’entorn físic, l’educació, el suport emocional i l’empoderament individual. És necessària la col·laboració entre professionals de la salut, la comunitat i les pròpies persones amb discapacitat, juntament amb el seu entorn més immediat, per assolir aquests objectius.
La inclusió social i la participació en la comunitat són components importants per a la salut global de la persona. Participar activament en activitats i sortides lúdiques, adaptades a les necessitats i preferències personals, pot contribuir a millorar l’estat anímic, ja que existeix una relació directa entre la participació en activitats agradables i la reducció de l’estrès i l’augment de benestar emocional.
Canviar de context, trencar la rutina, conèixer persones noves, estar amb els professionals i amb els companys d’una manera diferent a l’habitual, desperta interès i il·lusió a la vegada que proporciona oportunitats per desenvolupar i millorar habilitats socials. Aquesta millora és essencial per a la comunicació efectiva, la cooperació i l’establiment de relacions interpersonals positives. Així, comptar amb persones voluntàries permet augmentar el nombre d’oportunitats de participació en sortides i activitats. Tanmateix convé destacar que les activitats de voluntariat amb persones amb discapacitat, no només beneficien als destinataris directes, sinó que també són experiències enriquidores per les persones voluntàries en oferir oportunitats d’aprenentatge, desenvolupament personal i contribució significativa a la comunitat.
Col·laborant en activitats amb els usuaris i residents del centre, els voluntaris poden viure una valuosa experiència que contribueixi en l’augment de sensibilitat i comprensió de la diversitat, que indefectiblement tindrà un impacte positiu en la seva perspectiva personal i professional.