Acció voluntària: Francina Alsina reelegida presidenta de la Taula

RAMON NICOLAU

Secretari General de la FCVS

Director Adjunt Fundació Apip-Acam

Indubtablement les persones voluntàries estem satisfetes que les federacions d’entitats del tercer sector social confiïn de nou la Presidència de la Taula a la Francina Alsina. Creiem que hi ha motius de caire personal, per la seva vàlua personal, i també de caire estructural per representar al voluntariat.

En el caire personal estem segurs que pesa la seva capacitat de treball en equip, de generar confiança, de conèixer a les persones, de veure venir els problemes, d’anticipar-se a les dificultats, i especialment la seva disponibilitat i capacitat de treball. A la FCVS som conscients de la seva habilitat per abordar problemes complexes, per respectar totes les visions, per intentar veure totes les facetes, per deixar-se aconsellar, per afavorir la participació, i alhora per prendre decisions, per cercar l’eficiència i especialment per la seva acció en la recerca del bé comú.

En l’àmbit estructural creiem que el voluntariat és un aspecte transversal clau, en la definició del Tercer Sector. La majoria de les presidències de la Taula les han treballat persones representants d’entitats federades a la FCVS, i especialment la Ma. Assumpció Vilà, en va ser també la Presidenta. La majoria de les federacions de la Taula, tenen un component voluntari en la seva estructura, i especialment en les seves Juntes Directives. L’acció voluntària combina l’atenció directa a persones, la defensa pública dels seus drets, la difusió de la manca d’igualtat d’oportunitats i la incidència política per a la igualtat  i la inclusió.

Tradicionalment acció voluntària, entitats sense afany de lucre i tercer sector han estat tres maneres complementàries de definir les organitzacions no governamentals de caire social[1]. Per tot això creiem que és una gran oportunitat aquest nou mandat de la presidència de la Taula per reforçar la defensa de l’acció de les seves entitats, per fer front als nous reptes derivats de la pandèmia del Covid-19 i per incidir al Govern i al Parlament de Catalunya per fer la millor Llei del Tercer Sector possible.

Bibliografia

  • Demetrio Casado. Las organizaciones socio voluntarias. Editorial Acebo. 1989.
  • Demetrio Casado. Imagen y realidad de la Acción Voluntaria. Editorial Hacer, 1999.
  • Glòria Rubiol i Antoni Vilà. Marc històric dels serveis socials de Catalunya. Ed. Diputació de Barcelona, 2003.
  • Carles Riera. Serveis socials, acció comunitària i participació ciutadana. Ed. Generalitat de Catalunya, 2009.
  • A. Vilà. Tendencias de la nueva legislación social. Ed. EAPN, 2009.
  • Fernando Fantova. Innovación Social y Tercer Sector. Ed. Plataforma Tercer Sector, 2016.
  • Xavier Pelegrí i altres. El futur dels serveis socials. Editorial Hacer, 2019.
  • D. Casado y F. Fantova. Acción voluntaria. Caminos de libertad y de solidaridad. Editorial Hacer, 2019.
  • [1] Demetrio Casado. Imagen y realidad de la Acción Voluntaria. Editorial Hacer, 1999.