A l’estiu, la soledat no fa vacances

 

AINA GUTIÉRREZ

 

Coordinadora de la Delegació de Barcelona d’Amics de la Gent Gran

Aquest estiu moltes persones marxaran de vacances deixant enrere una ciutat més buida i silenciosa. Algunes d’aquestes persones fan voluntariat durant l’any, d’altres no. La Marisol és una d’elles;  fa 4 anys que cada dilluns al matí passa dues hores amb l’Adelaida per oferir-li el seu temps en forma d’escolta, reconeixement i estima. Durant el mes d’agost però, la Marisol serà a Alemanya i no hi podrà anar. Per aquest motiu Amics de la Gent Gran ha buscat substituir la Marisol amb una altra persona voluntària. I aquest petit gest significa que cada estiu unes 50 persones grans de la ciutat no deixen de rebre visites.

Les altres persones voluntàries que es queden a Barcelona seguiran anant un cop a la setmana a casa de la persona gran que visiten perquè la soledat no fa vacances. Al contrari, l’estiu és un període dur per a aquelles persones que pateixen soledat no desitjada, ja que els seus referents desapareixen i Amics de la Gent Gran intentem fer-los costat per evitar augmentar el sentiment d’aïllament.

Per acompanyar l’Adelaida les setmanes que no hi és la Marisol, fer trucades a persones vulnerables o anar de Vacances Amigues, l’estiu és un bon moment per descobrir que el voluntariat és un instrument de transformació a l’abast també dels que tenen poca disponibilitat. Els vincles d’amistat requereixen temps, constància i compromís, per això les persones voluntàries ho són tot l’any, no obstant l’estiu és un bon moment per començar un voluntariat i experimentar el que suposa.

Conscients de la tristesa que suposa l’estiu, 60 persones voluntàries acompanyaran  un centenar de persones grans fora de la ciutat per gaudir juntes d’unes Vacances Amigues en companyia. Les persones voluntàries que participen en aquest projecte faran possible un somni per a moltes persones grans: que cada dia algú els digui bon dia, bona nit i els pregunti com estan.

A l’estiu el voluntariat tampoc fa vacances, sinó que continua organitzant-se per combatre la soledat.