La Xarxa per construir la Comunitat


ENRIC CANET CAPETA
Vocal de pobresa de la FCVS 
Director de relacions ciutadanes del Casal dels Infants

 

Si amb en Jordi Balot hem après una cosa al barri del Raval, on som des de fa molts anys, és que el treball en xarxa és imprescindible per trobar solucions als problemes complexos. Des de fa molts anys, l’acció conjunta de molts col·lectius, de les entitats socials però també el veïnat i els comerciants, els grans equipaments culturals, l’administració pública ha donat respostes als problemes que van apareixent que sempre són nous i complexos.

El treball en xarxa és imprescindible: professionals i experts de diversos àmbits, el veïnat que coneix bé el territori i la història ens exposem a nous problemes que no tenen solucions fàcils i que precisen diversos actors i respostes.

Aquesta manera de fer és l’única viable. Però no ens podem quedar en aquesta mirada. Ens cal desplegar un treball per generar comunitat. El treball en xarxa és necessari però cal anar més lluny: implicar a tothom que formi part de la comunitat per fer barris inclusius, apoderadors de les persones i els col·lectius i que generin  transformació social.

El voluntariat en sap molt de construir comunitat perquè ho fa des de la militància del frec a frec de les persones, acceptant l’alta diversitat i essent inclusius. És la història del nostre país de construir projectes col·lectius transformadors. Però tenim una alta capacitat d’iniciar-los uns per un costat i els altres per l’altre. De vegades ens falta un gran esforç de generositat i humilitat.

És el moment en què cal que col·laborem en totes les plataformes, xarxes i federacions que volem construir un país reduint les desigualtats, acceptador de la diversitat. Ens hi juguem molt en moments de confusió que el discurs excloent de la por, excloent va penetrant en l’espai públic en els discursos partidistes. És el moment que les entitats són molt importants en  el barri, al poble i al país impulsant per parlar de justícia, igualtat i convivència. Parlar de comunitat.