Noves mesures per al voluntariat i les entitats socials als centres penitenciaris

Els professionals contractats per les entitats podran realitzar les activitats que duen a terme però les persones voluntàries no podran accedir als centres.

Totes les activitats que porten a terme els professionals contractats per les entitats es poden dur a terme als centres penitenciaris de Catalunya. Aquesta és una de les conclusions que es van acordar el dijous 17 de setembre, aprovada per la Taula de Participació Social, respecte a les autoritzacions d’accés de les entitats a les presons catalanes.

En aquest sentit, les entitats podran realitzar les seves funcions dins dels centres respectant l’espai, horari i compliment de les mesures per prevenir el contagi per la Covid-19, com són la mascareta, la distància física i no barrejar interns de diferents mòduls. Per contra, el voluntariat no pot accedir encara dins dels centres a fer activitats d’acompanyament.

Tot i això, sí que es podran derivar persones privades de llibertat en permisos a entitats a l’exterior. Quan es pugui reprendre l’activitat, serà requisit imprescindible que les entitats hagin presentat la fitxa de represa d’activitat a la nova normalitat adaptada i hagin signat els fulls de declaració de compromisos de l’entitat i de cada voluntari/a que hagi de reprendre l’activitat.

Recomanacions de la Taula de Participació Social:

D’una banda, si l’entitat fa algun programa mixt de voluntariat i col·laboració pot reprendre l’activitat a càrrec de professionals, sense la participació de voluntaris. Per coordinar-se cal parlar amb el/la referent del centre, i si no s’obté resposta contactar amb Núria Fabra tps.part.social-@gmail.com.

D’altra banda, si l’entitat té voluntariat que vol mantenir vincle amb els  interns/es que estaven atenent abans de la pandèmia, poden proposar fer trobades per videoconferències entre interns/es i voluntaris.

Per últim, els centres estan fent anàlisi de necessitats i estan revisant l’ús dels punts òmnia, si poden reactivar activitats per videoconferència o altres mitjans digitals informaran perquè valorin si hi poden donar resposta. En cap cas es pensa com a substitució, sinó com mesura temporal de suport.

Com serà la represa de les activitats voluntàries?

La represa d’activitats de voluntariat està condicionada a l’evolució de la presència de positius de COVID als centres, i en concret caldrà esperar a poder  avaluar la setmana del 20 d’octubre, en el comitè de crisi els efectes de la represa de les comunicacions familiars, a partir del 21 de setembre. Si a l’octubre,  la situació és estable, es podrà parlar de les condicions de represa del voluntariat.

Les activitats d’acompanyament personal i acompanyament a la transició a la comunitat són les més urgents, en tant que són un tipus de suport que no ofereix cap programa de tractament.