Noves afectacions de les restriccions de mobilitat als serveis penitenciaris

Les mesures  imposades pel Govern orientades a reduir els contactes socials i el risc de rebrot han afectat també  l’activitat de les entitats i el voluntariat dels centres penitenciaris

El passat 21 de setembre es va reprendre les comunicacions entre famílies i persones internes. No obstant això,  la situació de la pandèmia per la COVID-19 i les noves mesures restrictives de la mobilitat imposades pel Govern, ha obligat els centres penitenciaris a establir mesures especials de control, com ara unitats de convivència per les persones que surten a l’exterior separades de la resta, aplicació de PRC a les persones en risc, etc.

L’entrada del virus no s’ha pogut evitar a centres penitenciaris, com el cas de Mas d’Enric, on hi ha un mòdul confinat però ja en situació de control. Els centres oberts també han aplicat mesures especials de seguiment i suport de les persones internes. Tot i les mesures preventives, es van produint casos positius, en el personal i les persones internes.

Restriccions

Les restriccions aplicables en l’àmbit de serveis penitenciaris són les següents:

1.      Segueixen suspeses totes les activitats de voluntariat, a excepció dels acompanyaments individuals- per comunicacions orals- amb les persones sense suport social ni familiar a l’exterior i les persones en procés de sortida a l’exterior per la preparació del 3r grau i la llibertat definitiva. Aquestes restriccions es revisaran quan el risc de rebrot disminueixi, sense que de moment puguem establir cap data concreta.

2.      Les persones internes que tinguin permís de sortida de cap de setmanadisposaran d’un document acreditatiu, que els permetrà desplaçar-se  del centre penitenciari fins al municipi de residència fora de presó i viceversa.

3.      Les activitats de col·laboració es seguiran portant a terme atès que l’atenció penitenciària és considerada servei essencial, però no poden incorporar persones voluntàries dins les seves activitats.

Els referents de la Taula de Participació Social dels centres penitenciaris estan coordinant les afectacions i aclariran els dubtes que sorgeixin a les entitats, a les que se’ls hi demana que informin el voluntariat a càrrec i les famílies que atenen.

Permís especial de visites a interns/es els caps de setmana, fora del municipi habitual de residència

Es consideren desplaçaments justificats els que es produeixin pel motius següents:

1.  Els desplaçaments de les persones internes en centres d’execució penal (penitenciaris i de justícia juvenil) situats a Catalunya que es trobin gaudint d’algun permís, tant per desplaçar-se al seu lloc de residència habitual o familiar com per retornar al centre.

2.  Els desplaçaments que efectuïn les persones familiars o properes per visitar als interns de centres d’execució penal situats a Catalunya.
Atès que el voluntariat són persones properes als interns/es poden fer-se comunicacions orals en cap de setmana. Per tant, no es modifiquen les visites concertades.
 El CP Mas d’Enric i el CP Ponent suspenen les comunicacions orals amb familiars i voluntariat
Atès el creixement de persones internes positives de COVID-19 dins dels centres penitenciaris, el CP Mas d’Enric i el CP Ponent han hagut de suspendre totes les comunicacions orals amb familiars i voluntariat de suport, per evitar la propagació del virus i fins que la situació epidemiològica estigui més controlada.