Més del 15% dels infants que han patit un desnonament tenen problemes de salut

 

És una de les dades de l’estudi
que ha fet l’Observatori DESC
i la Plataforma d’afectats per la hipoteca.

 

L’Observatori DESC i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), amb la col·laboració del projecte europeu de recerca SOPHIE, i el grup de recerca EMIGRA (CER-Migracions, UAB), han presentat l’informe «Emergència habitacional i dret a l’habitatge a Catalunya. Impactes en el dret a la salut i en els drets dels infants de la crisi hipotecària». Aquest document vol pal·liar la manca de dades oficials a Catalunya sobre el perfil de les persones afectades, les entitats financeres involucrades i els efectes de la problemàtica en la salut i en els infants. L’estudi exposa el resultat de 905 enquestes i diferents entrevistes realitzades.

En aquest sentit, el document posa en evidència que els fills hereten el patiment dels pares que viuen execucions hipotecàries. Així, si en general el 3,8% dels nens pateixen problemes de salut, en el cas dels infants de famílies que han de fer front a aquesta situació el percentatge es dispara i és gairebé cinc vegades superior, arribant al 15,2%.

D’acord amb l’informe, s’aprecien símptomes de tristesa en el 70% dels infants afectats, xifra que es redueix fins al 10% en els menors d’edat que no pateixen aquesta situació. La realitat a la qual han de fer front els infants també afecta directament el rendiment escolar. D’aquesta manera, si el 48% dels nens tenen bons resultats acadèmics, tan sols el 17% dels menors d’edat de famílies desnonades se’n surten en l’àmbit acadèmic.

 

infografia_informe_baixa

 

Les dades són encara més dramàtiques en el cas dels adults. Així, es destaca que el 88% d’adults presenten algun problema de salut mental, davant del 13% en el cas de la població general.

En el 55,8% dels immobles en procés d’execució hipotecària hi viuen famílies amb nens. A més, l’estudi posa de manifest que per cada deu adults afectats hi ha nou menors d’edat que també en reben les conseqüències. D’aquests, un 80% estan en etapa escolar i tenen entre 3 i 16 anys.

L’impacte de la crisi ha suposat un increment de l’atur i la precarietat laboral. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), durant el 2014 el nombre de llars amb tots els membres a l’atur va ser de 327.600, de les quals 200.000 no percebien cap ingrés.

La davallada dels ingressos ha derivat en un augment dels desnonaments per motius econòmics. Així, entre el 2008 i el 2014 a Catalunya hi ha hagut 115.000 procediments d’execució hipotecària. No obstant, el 60% dels desnonaments esdevinguts entre el 2013 i el 2014 són de lloguer