Medalla al Mèrit Cívic a Jordi-Joan Alsina, figura clau de les entitats culturals santsenques

El passat 17 de gener, l’Ajuntament de Barcelona va entregar la medalla d’or al Mèrit Cívic al difunt carnisser de Sants, que en vida va ser una figura clau per a les entitats culturals del seu barri

Cansalader de cinquena generació, Joan-Jordi Alsina era promotor de la botifarra d’ou i del Carnestoltes del carrer Canalejas des de l’adolescència. La llista de vinculacions que va tenir amb entitats és llarga: president de l’associació cultural i humorística l’Arca de Noè, l’entitat que va recuperar la tradició de la cursa dels nassos i dels Tres tombs de Sant Antoni, casteller borinot, home de ràdio, especialista en l’elaboració de rom cremat i profesor gastronòmic. Va col·laborar amb la universitat Ramon Llull i és autor del llibre Gastronomia, festes i tradicions a Catalunya.

Després de les intervencions de la regidora de Sants-Montjuïc i de Feminismes i LGTBI Laura PérezXavier Vilaró va dedicar una glossa llarga i emotiva en honor al guanyador, que, a més de ser borinot i organitzador de les festivitats castelleres del barri, també era voluntari de la Creu Roja i col·laborador desinteressat de cursos de català per adults. Durant el seu càrrec com a president, Jordi-Joan Alsina va impulsar que les dones també poguessin ser sòcies de l’Arca de Noè, cosa que fins aleshores els estava vetada. L’associació cultural humorística de l’Arca de Noè va ser fundada per Santiago Rusiñol.

En vida, Alsina s’havia plantat a les Rambles a vendre duros a quatre pessetes; en una ocasió, va aconseguir que de la Font de Canaletes ragés vi en lloc d’aigua, i els barcelonins van córrer a abeurar-se. Com a bon enamorat de Sants i de la cultura popular, el negoci del senyor Alsina era més un centre social que un punt de venda: La Cansaladeria oferia costellades durant les festes de Sants, sempre al ritme de la música i de la dansa. Quan va morir l’estiu del 2016 d’un atac de cor, tenia la panxa plena de granets d’arròs d’una paellada. Personatge actiu a favor de la cohesió social, sempre des de la cultura popular catalana i de les associacions ciutadanes.

Xavier Vilaró ens va explicar totes les peripècies del guanyador, mort el 2016 al 59 anys. L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau va entregar la medalla a la presidenta de la FCVS, Francina Alsina, germana del guardonat. A l’entrega de la medalla al Mèrit Cívic hi eren tots: membres de l’Arca de Noè amb les seves disfresses pertinents, veïns de Sants, el mateix home dels nassos. Després de la fotografía pertinent els membres de l’Arca de Noè van entonar L’Himne de Cavalleria, i el repic dels dits damunt dels bancs de fusta del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona que van arribar a ser quasi eixordadors.

Font: Xarxanet.org