Lluís Martí i Bosch, impulsor del voluntariat social a Catalunya

La FCVS celebra el 30è aniversari reconeixent la figura del seu fundador i primer president de la FCVS

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) va néixer el 18 de novembre de 1989, quan es va constituir públicament a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. De les 44 entitats que la conformaven, actualment ja en són prop de 350. Trenta anys han permès veure el creixement de l’entitat sense que hagi perdut el seu esperit pioner de foment, promoció i reconeixement del voluntariat social a Catalunya. Els esforços perquè hagi sigut possible es deuen a molts, però en especial al seu primer president i fundador: Lluís Martí i Bosch.

Lluís Martí i Bosch (1927 – 2013)

El fundador de la FCVS va néixer el 5 de desembre de 1927, en el si d’una família humil. Va cursar Peritatge Mercantil a l’Escola d’Alts Estudis Mercantils de Barcelona, es va casar i va tenir 4 fills i 5 néts.

La seva vida laboral va començar el 1943 quan va entrar, com a meritori, a la casa Gaspar Mampel. El 1945, va ser contractat per Banesto com a auxiliar administratiu. Al llarg dels anys, va arribar a ser director de Banesto-Mitre i de Banesto-Born, jubilant-se l’any 1988.

Des de petit va estar vinculat amb els moviments cristians, col·laborant activament a la Parròquia de la Concepció, on l’any 1940 va ser nomenat president dels ‘Aspirants d’Acció Catòlica de la Concepció’ i, posteriorment, delegat diocesà d’aspirants. També va desenvolupar activitats a la Parròquia de la Verge de Montserrat, la de Sant Jaume de Badalona i la de Santa Teresa d’Horta.

Una vida lligada a l’associacionisme

Les persones que van treballar amb en Lluís Martí el defineixen com una persona compromesa, humil, tendra, rebel i molt apassionada en la lluita per una societat més justa, solidària i fraternal amb la intenció de millorar les condicions de vida de les persones socialment excloses. Aquestes característiques, sumades a la seva capacitat d’escoltar i d’engrescar a les persones que l’envoltaven li va permetre liderar diverses plataformes i entitats organitzades per desenvolupar activitats de voluntariat social.

L’any 1953 va ser un dels promotors del Servei de Colònies de Vacances de Càritas Barcelona, dins l’estructura del que després seria el Moviment de Centres d’Esplai i Lleure de Catalunya.

Quatre anys després, s’incorpora com a voluntari a l’Associació Auxilia, que ja existia a França, Bèlgica i Espanya, i el 1961 obre la línia d’ensenyament a domicili a persones amb mobilitat reduïda, ampliant l’ensenyament per correspondència tradicional. Va ser president d’Auxilia, per a tot l’Estat Espanyol del 1975 al 1985.

L’any 1984 va ser un dels cofundadors i vicepresident de l’Associació CONEX (coneixements i experiència), entitat pionera en concebre el la gent gran com a persones voluntàries. 

Fundació de la FCVS

Lluís Martí defensava que per actuar solidàriament no cal qüestionar-se si és o no una obligació de l’administració pública. En aquest sentit, en un moment en què cap institució pública donava aixopluc al voluntariat, va fundar i presidir la Federació Catalana de Voluntariat Social l’any 1989, des d’on va organitzar el voluntariat a Catalunya.

Ell mateix definia el voluntariat com “la forma més activa de la mobilització ciutadana en pro de la millora de la societat. Es tracta d’un moviment ben definit que, malgrat tot, corre el perill de perdre la seva essència, ja que entre lleis i regulacions minen la il·lusió inicial, el lliurament, l’espontaneïtat i, principalment, l’esperit de servei”.

Va ser també vicepresident de l’Association pour le Volontariat en Europe entre 1993 i 1999, així com fundador i primer president de la Asociación Internacional de Voluntariado entre 1998 i 2013.

En Lluís Martí ha estat una de les persones que més va treballar per potenciar el voluntariat social a Catalunya, per a difondre’l internacionalment i per mantenir la seva essència i el seu esperit. Ha sabut conjugar la gratuïtat, la disponibilitat i el compromís del voluntariat amb una bona dosi de catalanitat. Si Europa coneix i admira el voluntariat català és -en gran part- gràcies a ell.

Sempre va creure que les utopies eren possibles si es lluita per assolir-les i la seva ‘dèria’ era millorar les condicions de vida de les persones socialment excloses. Va ser motor impulsor de projectes, dinamitzador de persones i d’equips, i un voluntari que va viure amb il·lusió la seva tasca, reflectint amb la seva actitud el lema d’Auxilia: ‘Cal tenir fe en allò  que fem i fer-ho amb entusiasme’.

Creu de Sant Jordi

La Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi a títol pòstum, l’abril del 2014, en reconeixement a una de les persones que han excel·lit en l’impuls i la projecció del voluntariat català. El premi també va reconèixer que com a fundador i primer president de la Federació Catalana de Voluntariat Social i de l’Associació Internacional de Voluntariat, es va esforçar singularment en la millora de les condicions de vida dels sectors més desafavorits.

Premi Lluís Martí al Valor Social

L’any 2015 la FCVS va crear  el Premi Lluís Martí al Valor Social com a reconeixement al valor de la lluita d’en Lluís Martí en defensa dels drets de les persones més vulnerables, a favor d’una societat més justa i inclusiva, i de la participació de la ciutadania en la transformació social.

Aquest 2019 s’ha celebrat la 5a edició, amb una categoria catalana i tres locals que reconeixeran les entitats que realitzin una bona pràctica en matèria de Responsabilitat Social en la qual el voluntariat hi tingui un paper actiu.

Font: Wikipedia