Les reserves de sang, sota mínims


Els bancs de sang fan una crida a la població perquè en doni i inicien una campanya amb l’objectiu de rebre 8.000 donacions

Les reserves de sang a Catalunya estan sota mínims. Determinats grups, com l’A-, només tenen reserva per a un dia, o l’O-, per a tres. El grup AB+ és el que té la reserva més gran: 12 dies. Els grups sanguinis més buscats són els donants RH negatius, els més minoritaris. Aquesta davallada es deu al fet que durant les Festes de Nadal les donacions s’han reduït un 25% i han situat les reserves en un nivell baix.

Davant d’aquesta necessitat, els bancs de sang han fet una crida a la població perquè en donin. És per això que els principals hospitals de Catalunya faran una marató del 13 al 20 de gener per facilitar la donació, sota el lema “La teva sang diu coses, comparteix-la”. L’objectiu és aconseguir 8.000 donacions.

Un altre dels objectius de la campanya és que la població conegui el seu grup sanguini ja que, segons el Departament de Salut, quatre de cada deu catalans ho desconeixen. D’aquesta manera es vol posar en relleu la importància de conèixer de quin grup sanguini som, ja que d’aquesta manera es pot saber a qui podem donar-ne, quins usos pot tenir la nostra sang i sobretot, de qui podem rebre sang.

Crida especial als donants que siguin 0-

Els responsables del Banc de Sang han fet una crida especial als donants 0-, els anomenats donants universals, perquè la seva sang pot ser transfosa a malalts de qualsevol grup sanguini. Per aquest motiu aquesta sang és imprescindible en les situacions d’emergència, quan no hi ha temps de poder comprovar quin és el grup sanguini del receptor i quan les reserves són baixes.

Qui pot donar sang?

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos. Es recomana que les dones donin sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre. Els llocs on donar i la quantitat de reserva es poden consultar de manera actualitzada a través del web de la Generalitat.

Punts de donació

Per primer cop, durant el divendres 13 i el dissabte 14 de gener, les donacions també es podran fer a l’interior de l’Ajuntament de Barcelona o del Palau de la Generalitat. El mateix faran divendres els consistoris deTarragona, Lleida i Girona.

Durant la resta de dies que se celebra la Marató, els ciutadans podran donar sang a la resta de grans hospitals que compten amb un espai de donació i també es faran prop de 100 col·lectes de donació per tot el territori, un 10% més que en l’anterior edició de la Marató. Els horaris i adreces es podenconsultar al web donarsang.gencat.cat.