Les quatre fases del desconfinament: com afecten les entitats del Tercer Sector?

La desescalada serà gradual i asimètrica, amb els mateixos criteris per a tots els territoris, i durarà mínim un mes i mig fins a la nova normalitat.

Quatre fases i vuit setmanes. Aquests són els tempos que manega l’Executiu espanyol per avançar de manera esglaonada cap a la “nova normalitat”. El Govern espanyol va anunciar el passat 28 d’abril en una compareixença les mesures adoptades per garantir una desescalada i iniciar la fi del confinament. En total, seran quatre fases (0, 1, 2 i 3) que duraran un mínim de sis setmanes i un màxim de vuit en el millor dels casos.

Cada fase tindrà una duració mínima de 15 dies i aquesta desescalada serà gradual i asimètrica. Això vol dir que no tots els territoris es trobaran en la mateixa fase a la mateixa vegada. Per avançar a les diferents fases, cada província haurà de complir amb els indicadors d’evolució epidemiològics i sanitaris de la Covid-19.

Aquest procés arrenca el 4 de maig en la Fase 0 per a tot el territori espanyol, excepte a les illes de Formentera (Balears) i La Gomera, La Graciosa i el Hierro (Canàries), que començaran directament en la fase 1. Si tot va bé, a finals de juny podríem estar ja dins de la nova normalitat.

De moment, la mascareta continuarà sent la nostra companya durant uns mesos, ja que s’ha recomanat altament el seu ús i s’ha establert com a obligatòria a tot el transport públic. A partir del 4 de maig les entitats que serveixen menjar a través d’algun servei de restauració podran obrir per vendre menjar per emportar, així com el petit comerç, sempre amb cita prèvia. Per exemple, la botiga de roba física de Formació i Treball o el projecte social Mescladís podrien obrir sempre que es compleixin les mesures d’higiene i amb cita.

Des del dissabte dia 2 de maig es permeten les activitats esportives individuals sense contacte i passejos fora del domicili amb el nucli familiar. S’han establert un seguit de trams horaris davant les pressions de les comunitats. El Govern de la Generalitat ja ha aprovat un pla de desconfinament per fases i ha reclamat a Sánchez poder-lo aplicar.

Com s’avança d’una fase a una altra?

Quan tots els indicadors epidemiològics siguin favorables, una unitat territorial podrà avançar cap a la següent fase. L’11 de maig seria la data d’inici de la fase 1 si tot va bé, i així successivament en períodes de 15 dies. Les fases s’aplicaran per províncies, si la província compleix amb els requisits. Tot i això, el pla de desconfinament està ple d’imprecisions que encara s’hauran d’aclarir a través del ministeri de Sanitat perquè les entitats tinguin un mapa clar de què poden i no poden fer.

Segons l’annex II de previsió orientativa per a l’aixecament de les limitacions en l’àmbit nacional establertes durant l’Estat d’alarma, amb una previsió orientativa i sense tenir caràcter exhaustiu, es preveuen les següents mesures en els diferents àmbits per a les entitats:

L’activitat laboral a les entitats: teletreball preferent

Es recomana el teletreball preferentment a les entitats on sigui possible de manera generalitzada durant les quatre fases. En el treball presencial, a la fase 0 es recomana un esglaonament en l’entrada i sortida dels centres de treball. Ja a la fase 1, s’obre la porta a una anàlisi de les activitats en matèria de prevenció de riscos laborals adaptades a la Covid-19. En la fase 3, es preveuen establir protocols de reincorporació presencial (ús d’EPIs, horaris esglaonats i garanties de conciliació).

Els serveis socials: reactivació progressiva

En la fase 0 es preveu completar la incorporació de professionals socials donada la importància en la protecció de col·lectius vulnerables. En la fase 1, comença la reactivació progressiva dels serveis socials amb atenció prioritària a: persones amb discapacitat, teràpies d’atenció ocupacionals, de rehabilitació i psicosocials. També es facilitarà l’atenció domiciliària i seguiment continu a persones grans que no visquin a residències.

En la fase 2, es permetran les visites d’un familiar a persones amb discapacitat a residències i pisos tutelats, excepte en el cas de les residències de persones grans. A la fase 3 es preveu la desescalada i revisió del model de residències de persones grans.

L’educació a les entitats: de la formació a distància a petites obertures

Es fomentarà l’educació en línia o a distància amb caràcter general a la fase 0. A la fase 1, els centres educatius podran obrir per a la desinfecció, treball administratiu i preparatori de docents i personal auxiliar.

A la fase 2 es preveu l’obertura de centres infantils fins a 6 anys per a famílies que acreditin que els progenitors han de realitzar feines presencials sense possibilitat de flexibilització, sempre amb limitació d’aforament. En aquesta fase es permeten l’obertura dels Centres d’Educació Especial i els centres poden preparar programes de reforç educatiu a desenvolupar quan s’entri en la nova normalitat.

Les activitats culturals: les entitats hauran d’avançar per terços

En la fase 0 només es permetrà l’obertura d’arxius. Ja a la fase 1, es permetrà l’obertura de biblioteques i d’actes i espectacles culturals amb menys de 30 persones en espais tancats, amb un terç d’aforament. També es permetran actes culturals a l’aire lliure de menys de 200 persones, sempre i quan sigui en seients i mantenint la distància necessària. S’aixecaran les mesures restrictives al turisme actiu i de natura per a grups limitats de persones.

A la fase 2 es permetrà l’obertura de cinemes, teatres i auditoris amb limitació d’un terç de l’aforament i butaca preassignada. Els equipaments culturals podran obrir només per visites i no activitats, també amb la regla d’un terç. Se sumen al terç les sales d’exposicions, conferències i sales multiusos, amb control d’aglomeracions.

En espais tancats, es podran realitzar espectacles culturals de menys de 50 persones o un terç de l’aforament. A l’aire lliure, actes de menys de 400 persones, assegudes i mantenint la distància. A la natura es permetran grups més amplis de persones.

A la fase 3, les activitats d’un terç podran passar a dos terços d’aforament. Les sales d’arts escèniques i musicals seguiran amb limitació d’un terç. En espais tancats, es podran realitzar actes de menys de 80 persones. A l’aire lliure, hi haurà limitació de menys de 800 persones sempre mantenint la distància.

Mobilitat urbana: increment de les freqüències fins al 100%

Es comença a la fase 0 amb un increment progressiu de les freqüències del transport públic, especialment en hora punta. A la fase 1, el transport públic en l’àmbit urbà i interurbà arribarà a nivells d’oferta del 80-100%. S’habilitaran mesures de gestió de la demanda de viatgers. No serà fins a la fase 3 que el transport públic funcionarà al 100% de la seva capacitat.

El culte a les entitats religioses: dues regles bàsiques

El Govern espanyol ha indicat dues regles bàsiques. A la fase 1, es podran obrir centres de culte amb limitació d’un terç de l’aforament. Ja a la fase 2, la limitació s’obrirà a dos terços de l’aforament de l’espai.

La gent gran: prioritat als comerços i als locals

La gent gran pot sortir a passejar d’ençà del dia 2 de maig. A partir de la fase 1 podran tenir contacte social però amb limitacions que s’estipularan en una ordre ministerial. Els contactes hauran de ser dins de la mateixa província.

A la fase 1 la restauració només podrà obrir terrasses amb el 30% d’aforament i als locals hi haurà horari preferent per als majors de 65 anys. En els comerços, que podran obrir en la fase 2 amb un 40% de l’aforament garantint la distància de seguretat, la gent gran també tindrà prioritat. Les residències de persones grans no podran rebre visites de familiars i amistats fins a la fase 3.

Font: Xarxanet.org