Les entitats socials catalanes perjudicades de nou pel govern espanyol en el repartiment del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya havia demanat reiteradament un canvi del model de repartiment perquè era injust amb Catalunya. Aquest any s’ha modificat, però denuncia que continua perjudicant les entitats socials catalanes. 

El govern espanyol perjudica de nou Catalunya en el repartiment del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, uns recursos fonamentals per a centenars d’entitats socials catalanes que, a través d’aquesta subvenció, ofereixen serveis i suports a persones en situació de vulnerabilitat mitjançant projectes destinats a pal·liar la pobresa i l’exclusió social i a reduir les desigualtats. En l’anterior convocatòria de subvencions via IRPF, es van finançar més de 700 projectes d’entitats socials.

Per quart any consecutiu, les entitats socials catalanes es mantenen congelades i rebran 31 milions d’euros, en concret 31.811.855 €, i queden fora repartiment de la recaptació extra a l’Estat. El govern espanyol ha aconseguit 283.374.239 € a través de la casella de la X solidària de la declaració de la renda, un 7% més que el 2019, que va ser de 264.428.823 €. Tot i la pujada, Catalunya rebrà 0 € dels 14 milions extres, com succeeix a altres tres territoris: Castella i Lleó, Galícia i Madrid (Ceuta, Melilla i la Rioja queden al marge perquè se’ls assigna un percentatge fix, independent dels indicadors). L’únic augment que hi haurà és de gairebé 284.000 € que corresponen a l’increment de l’IPC (0,9%) i que s’aplica a totes les comunitats autònomes per igual.

Font: Taula del Tercer Sector Social