L’AECC entrega 107 ajudes per a la investigació en càncer per un total de 13 milions d’euros

A l’actualitat, l’AECC està finançant més de 1.000 investigadors en 380 projectes amb un valor de 70 M€.

Amb motiu del Dia Mundial de la Investigació en Càncer (WCRD, per les seves sigles en anglès) que té lloc el 24 de setembre, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) fa entrega de les Ajudes en investigació en Càncer AECC 2020. En total, la AECC ha adjudicat 107 ajudes que suposen 13 milions d’euros, ha renovat 16 ajudes a investigadors per un import de gairebé 1,8 M€ i encara queda pendent l’adjudicació de 2 M€ més en propers patronats, continuant així com l’entitat social i privada que més fons destina per a la investigació en càncer.

Les ajudes de l’AECC procedeixen d’aportacions de la societat civil, les quals permeten continuar mantenint la investigació oncològica com una prioritat per als pacients, sobretot en aquest context d’incertesa general causada per la pandèmia de la Covid-19.

Els projectes adjudicats cobreixen la investigació de diferents tipus de càncer i estan enfocats en buscar nous tractaments més específics i amb menys efectes secundaris, en el diagnòstic i classificació dels tumors per poder seleccionar el tractament més idoni per cadascun dels pacients i comprendre millor les possibles causes d’aquesta malaltia i els factors de risc.

Les Ajudes AECC busquen donar suport al talent donant estabilitat als investigadors amb beques que cobreixen totes les etapes de la seva carrera, des dels seus inicis com estudiants universitaris fins la seva consolidació com cap de grup. A més de donar suport totes les fases de la recerca, des de la primera idea amb ajudes com les Ideas Semilla AECC, fins la seva arribada als pacients amb ajudes com la nova convocatòria de l’AECC Innova.

Amb la mirada posada sempre en el pacient, els projectes finançats per l’AECC investiguen totes les fases de la malaltia.

Com l’estudi del Dr. Òscar Martínez, que gràcies a l’ajuda AECC Innova estudia una nova via terapèutica per al sarcoma d’Ewing, o la Dra. Isabel Puig, del VHIO, que amb una ajuda Ideas Semilla AECC, pretén descobrir noves dianes terapèutiques.

L’entrega d’Ajudes de l’AECC a Barcelona no ha pogut realitzar-se aquest any de forma presencial degut a la situació actual de pandèmia, pel que, seguint les recomanacions i mesures sanitàries, s’ha portat a terme un acte digital en el que s’han comunicat les adjudicacions als investigadors seleccionats.

La investigació no pot aturar-se

L’AECC continua apostant firmament cada any per la recerca, conscients que, si la investigació avança, avança la vida i el càncer retrocedeix. L’associació és pionera en donar suport a la recerca al llarg de la història i és actualment l’entitat privada que més projectes té investigant el càncer. Actualment té destinats 70 M€ en un total de 380 projectes, amb una implicació de més de 1.000 investigadors.

Cada dia a Espanya moren 300 persones per càncer, per això la investigació no es pot aturar. Avui dia s’ha arribat al 90% de supervivència en alguns tumors i, de mitjana, un 57%, demostrant així que la recerca en càncer salva vides; per això l’AECC centra els seus esforços per a que no es deixi d’investigar en mig de la crisi generada per la Covid-19.

Font: AECC-Barcelona