L’accessibilitat continua sent el gran problema de les persones amb discapacitat física i/o orgànica

El ‘Radar ECOM 2022’ també detecta vulneracions en el dret al treball i el dret a la mobilitat i el transport.

ECOM reitera que l’accessibilitat és per a les persones amb discapacitat física i/o orgànica el gran problema per poder exercir amb igualtat els seus drets. Així ho conclou l’informe ‘Radar ECOM 2022’, el darrer que ha elaborat l’entitat, la màxima representant de la discapacitat física i/o orgànica a Catalunya. No obstant, aquesta dada no es nova, ja que l’entitat també assenyalava aquest problema a l’edició del 2021.

“S’evidencia que l’accessibilitat és un problema transversal per a les persones amb discapacitat física i/o orgànica, perquè les perjudica en el dret al treball, el dret a la salut, en el dret a la participació en les activitats culturals, de lleure i les esportives”, resumeix el president d’ECOM, Albert Carbonell.

Prop de la meitat de les vulneracions detectades al ‘Radar ECOM 2022’ tenen relació amb problemes d’accessibilitat: de les 290 vulneracions registrades, 130 (el 44,8%) tenen a veure amb l’accessibilitat.

En la gran majoria d’ocasions aquestes es refereixen a les barreres arquitectòniques a l’espai públic –carrers i places- o la manca d’accessibilitat d’edificis públics i privats. No obstante, també problemes d’accés a la xarxa de transport, itineraris no adaptats o manca de taxis adaptats, i en el dret a l’habitatge, on un 37% de vulneracions detectades fan referència a problemes a les comunitats de veïns per poder dur a terme actuacions i reformes d’accessibilitat en els espais comuns.

Font: Xarxanet/Editat per JAG