L’Observatori contra l’Homofòbia ha registrat 189 incidències per LGTBI-fòbia, la xifra més elevada dels últims cinc anys.
La violència contra el col·lectiu LGTBI ha augmentat un 25% a Catalunya durant el 2020. L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) ha registrat 189 incidències contra aquest col·lectiu, una xifra que segons l’entitat és la més elevada dels darrers cinc anys. “Si la ciutadania ens veu com un agent on pot explicar la seva situació, és aquí on tenim l’oportunitat d’intervenir”, ha afirmat Cristian Carrer, coordinador tècnic de l’OCH.
Segons un estudi de l’estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya el 2020 que es publicarà durant el segon semestre del 2021, les agressions a la via pública continuen sent les més destacades, malgrat el confinament. Segons dades de l’entitat, un 32% dels casos solen ser agressions verbals, físiques o assetjaments. En un any marcat pel coronavirus i les restriccions imposades a la ciutadania, les incidències dins de l’habitatge i les xarxes socials també han tingut una presència important.
“En habitatge la violència ha pujat a escala de les comunitats de veïns degut al període de confinament”, afirma Carrer. A banda d’aquests problemes de convivència, el coordinador de l’Observatori ha assenyalat que un dels àmbits on l’any 2020 han caigut les agressions és en l’àmbit nocturn, a causa del tancament de bars i discoteques.
Tot i les denúncies recollides, l’OCH assumeix que el perfil de les persones agressores és força heterogeni, amb una franja d’edat variada que costa molt determinar-la. Des de l’entitat també destaquen l’augment de prop del 25% en les agressions a persones transsexuals. Des de l’entitat intenten donar el màxim d’informació i assessorar sobre el millor itinerari a les persones afectades, que contacten majoritàriament a través de l’aplicació de denúncia de la pàgina web.
El president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, ha afirmat en declaracions a l’ACN que cal un finançament adequat i prioritari per a les entitats que donen suport al col·lectiu LGTBI. Aquesta petició coincideix amb els reptes que les entitats socials s’han marcat per aquest 2021. Segons Rodríguez, calen més recursos perquè els serveis siguin eficaços i efectius.
Es produeix la primera agressió transfòbica a Barcelona aquest any
El 2021 ha començat amb dues dones, una d’elles transsexuals, residents a un pis del barri d’Horta de Barcelona, que han patit una agressió per part de quatre persones. Segons relaten les víctimes, aquests agressors són els seus veïns. Les dues dones van acudir a l’hospital després de l’agressió després que la Guàrdia Urbana acudís a l’habitatge on es va produir l’incident.
Segons l’OCH, aquesta és la tercera agressió LGTBI-fòbica detectada des de principi d’any a Catalunya, la primera que afecta una transsexual. L’any passat, de les 189 denúncies registrades, 26 van tenir com a víctima una persona trans. La persona agredida ha penjat a les xarxes socials una foto seva amb la cara sagnant pel nas.
En aquest sentit, ha explicat que li han fotut una pallissa i que el pitjor de tot és que no han sigut desconeguts, sinó que es tractava dels seus propis veïns. El conseller de Drets Ciutadans i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, ha rebutjat l’agressió i ha activat el protocol d’agressions LGTBI-fòbiques de l’Oficina Municipal per a la No Discriminació. “No cedirem ni un racó d’aquesta ciutat a l’odi”, ha visibilitzat el conseller a les xarxes.
Font: Xarxanet.org