La soledat a l’estiu

El projecte comunitari Radars continua acompanyant les persones grans que viuen situacions de soledat no volguda durant els mesos d’estiu.

L’estiu és, juntament amb el Nadal, una de les èpoques de l’any on les persones tendeixen a sentir més soledat. Els motius poden ser diversos: reducció de l’oferta d’activitats lúdiques, manca de xarxa social o marxa de familiars i amistats fora de la ciutat, entre d’altres.

El projecte d’acció comunitària Radars és un servei que atén les persones grans amb sentiment de soledat en què la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) hi intervé per garantir la qualitat de la seva acció i per facilitar la millora contínua de les capacitats i competències de les voluntàries i voluntaris que hi participen. El projecte Radars continua acompanyant les persones grans també durant el període de vacances.

Durant els mesos de juny i juliol, les persones que fan trucades d’acompanyament han fet la detecció d’aquells usuaris o usuàries que poden estar més en risc de sentir-se sols a l’agost, per continuar trucant-les durant aquest mes i garantir-los un acompanyament.

Pobresa energètica i onades de calor

Altres problemàtiques associades a l’estiu són la pobresa energètica, una de les tantes cares de la pobresa econòmica de sempre, i les onades de calor. Per aquest motiu, les persones voluntàries del projecte Radars han pogut assistir a la formació “Pobresa energètica i resiliència climàtica”, a càrrec de l’entitat Ecoserveis i promocionada per l’Ajuntament de Barcelona com a part de la xarxa C40.

Passar fred o calor en excés, viure amb excés d’humitats a la llar o no poder pagar les factures poden ser símptomes de pobresa energètica, que pot implicar no estar en disposició de pagar el consum d’energia per satisfer les necessitats bàsiques de la llar.

Gairebé un 21% de la població de la ciutat de Barcelona pateix pobresa energètica, la qual pot tenir impacte tant en la salut física com en la psicològica.

La formació realitzada va permetre donar eines al voluntariat per identificar situacions de vulnerabilitat energètica entre les persones grans del projecte Radars, a més de promoure mesures per prevenir riscos associats a la calor.

És recomanable seguir les indicacions de l’Ajuntament de Barcelona, sobretot en períodes d’onada de calor, i conèixer la xarxa de refugis climàtics disponibles a la ciutat per poder passar estones en espais que garanteixen un confort tèrmic.

Font: Ajuntament de Barcelona