La campanya té l’objectiu d’aconseguir una societat més respectuosa i coincideix amb els cinc anys del Programa REMS.
Fer servir missatges curts, tenir cura de l’expressió facial o parlar amb un to de veu suau són exemples de la comunicació oral apropiats per tractar les persones amb demència. La Fundació Catalunya La Pedrera, en aquest sentit, ha difós un manifestper aconseguir una societat respectuosa amb les persones que pateixen algun tipus de deteriorament cognitiu. Coincidint amb els cinc anys del Programa REMS, el manifest s’ha compartit a través de l’etiqueta #DementiaFriendly, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre maneres adequades per relacionar-se amb aquest col·lectiu i difondre bones pràctiques.
Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, celebrat cada any el 21 de setembre, la Fundació ha demanat que es respecti la voluntat i la capacitat de decidir del col·lectiu i que se’ls tracti com a persones adultes, i no com a infants. ‘Tracta’m amb dignitat, evita infantilitzar el teu discurs’ és de fet un dels consells que donen a una infografia de bones pràctiques que acompanya el manifest. Altres accions d’ajuda són donar-los suport amb les noves tecnologies, a treure diners, a orientar-se pel carrer o incloure’ls a les converses.
“Em dic Manel, tinc problemes de memòria i vull que em parlis de manera que et pugui entendre”. El manifest s’acompanya d’un vídeo on es mostren els testimonis de diferents persones amb dèficits de memòria. La Lluïsa, en Josep, la Núria, la Mercè o l’Àngel són alguns dels 10 afectats per demència que apareixen en el material audiovisual per donar consells de com tractar-los respectuosament.
Des de La Pedrera Fundació tenen molt clar que tant les institucions, les entitats com la societat civil s’han d’implicar per aconseguir el ple respecte dins la societat. El manifest està disponible a la plataforma Change.org i té l’objectiu d’arribar a les 1.000 signatures. La signatura del manifest també es pot fer físicament a 24 espais socials de la Fundació.
Què és el Programa REMS?
El Programa REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut) s’adreça a persones amb problemes de memòria. L’objectiu del programa és aconseguir que siguin autònomes en les activitats de la seva vida diària. Per tant, a través de REMS es vol millorar la qualitat de vida i el benestar emocional dels i les participants. A més, el programa reforça l’apoderament de les persones usuàries i fomenta les relacions interpersonals.
Font: Xarxanet.org