La proposició de llei, que ha de reconèixer la contribució en la societat de les més de 3.000 entitats que acompanyen 1,9 milions de persones, va decaure l’any passat quan es van convocar eleccions anticipades després de dos anys de treball parlamentari.
Per primera vegada, la Llei del Tercer Sector Social es va registrar al Parlament de Catalunya el maig de 2022 i ara les entitats socials en reclamen una aprovació urgent. És una reivindicació història que una normativa reconegui la feina de les organitzacions que atenen, ofereixen serveis i suports i acompanyen 1.900.000 persones en situació o risc d’exclusió social a Catalunya.
“És urgent aprovar la Llei del Tercer Sector Social. Demanem als grups parlamentaris que accelerin la tramitació d’aquesta normativa essencial per al país i per a les persones. Les entitats socials som i fem un servei públic”. Així ho resumeix el president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, Enric Morist. La Taula i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya han comparegut aquest dimecres a la Comissió de Drets Socials i Inclusió. Els partits polítics que donen suport a la tramitació de la llei són: Socialistes i Units per Avançar, Junts, Esquerra Republicana, Partit Popular, Comuns i CUP. No li donen suport Vox ni Aliança Catalana.
El tercer sector social no disposa d’un marc legal que reconegui la feina i contribució essencial de les entitats socials catalanes a la ciutadania i la societat, com succeeix en altres comunitats de l’Estat (País Basc, Extremadura, les Illes Balears, Castella la Manxa i Castella i Lleó) i altres territoris europeus, ni tampoc compta amb una normativa que reguli la seva relació amb les administracions. Això implica dificultats per portar a terme la seva acció social, perquè la tasca d’interès general sigui reconeguda i per impulsar polítiques públiques i d’interlocució amb les Administracions, assenyalen la Taula i La Confederació.
El tercer sector social català té més de 3.000 entitats sense ànim de lucre -fortament arrelades al territori i la comunitat- que atenen, ofereixen serveis i suports i acompanyen 1.900.000 persones en situació o risc d’exclusió social a tot Catalunya gràcies a professionals assalariades (gairebé 110.000 persones treballadores) i centenars de milers de persones voluntàries. Aquest acompanyament es fa a diversos col·lectius (infants, joves, persones grans, dones, persones d’origen migrat i refugiades, amb discapacitat, trastorn mental, autisme, addiccions, que pertanyen al poble gitano, al col·lectiu LGTBIQ+, que no tenen llar o que tenen problemes per trobar feina) i en diferents àmbits (pobresa i exclusió, inserció laboral, lleure, educació, salut o justícia, entre altres).
Font: Taula del Tercer Sector i La Confederació