La jornada ‘Voluntariat per a tothom: inclusió i accessibilitat’ permet l’intercanvi de mirades sobre l’acció voluntària

La Federació Catalana de Voluntariat Social i DINCAT hem organitzat una trobada oberta amb les entitats on s’ha posat en relleu que tothom ha de tenir l’opció de poder realitzar una acció voluntària en igualtat de condicions

La Casa del Mar de Barcelona, va acollir el passat divendres 11 de maig, la jornada ‘Voluntariat per a tothom: inclusió i accessibilitat’, organitzada per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i DINCAT.

La jornada va estar conduïda per la periodista i cantautora Clara Sánchez –Castro, qui va rebre als i les assistents amb una idea molt clara: jornades com aquestes són necessàries per aconseguir la plena inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual. Tot seguit, va introduir a Bernat Valls, Director General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, qui va subratllar que el voluntariat empodera encara més a les persones amb discapacitat i posa en marxa habilitats perquè desenvolupin el seu dia a dia i pugin l’autoestima.

Fernando Pindado, Comissionat de Participació de l’Ajuntament de Barcelona, va remarcar que una ciutat digna no pot permetre que hi hagi persones expulsades per la seva condició. “Hem de buscar canals inclusius i lluitar contra això, i les entitats sou fonamentals”, ha afegit. Per la seva part, Francina Alsina, presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) va assenyalar que aquestes jornades representen un “gran compromís que tenim perquè tothom se senti inclòs a la societat. Amb cada una de les diferents capacitats, la inclusió és uns dels objectius per aquest any. Perquè el més important han de ser sempre les persones”, va remarcar.

La intervenció de Rosa Cadenas, presidenta de Dincat, va accentuar que “tot és possible si es posa voluntat” afegint que jornades com aquesta demostren que les persones amb discapacitat poden ser voluntàries i contribuir a crear una societat més justa i inclusiva.

Teatre com eina de reflexió i transformació social

El col·lectiu de teatre social Impacta’t, va escenificar la problemàtica que pot viure una persona amb discapacitat intel·lectual quan vol fer una acció voluntària. El públic, impactat per la situació d’exclusió de la protagonista, es va encarregar de proposar alternatives sobre com hem d’actuar per evitar situacions poc inclusives com aquesta i que tothom pugui fer voluntariat.  

Tot seguit, Romà Javierre, responsable d’Accessibilitat i Ciutadania de Dincat i Xavier Orno, tècnic de l’Àrea de Ciutadania i Suports i membre de l’Observatori de Drets de Dincat, van realitzar una ponència sobre accessibilitat cognitiva i van donar eines a les entitats per flexibilitzar i fer que els seus plans de voluntariat siguin més inclusius i accessibles. “En temes de discapacitat cal fer especial èmfasi a les barreres de comunicació i actitud. Cal fer esforços perquè el nostre entorn compleixi les condiciones d’accessibilitat”, va remarcar Romà. També va afegir que cal fer esforços per concedir l’accés als espais on es prenen decisions i adaptar-los perquè no hi hagi barreres. Per la seva part, Xavier Orno va exposar les dificultats i les barreres amb que xoca una persona amb discapacitat intel·lectual al llarg del dia. I és que la quotidianitat de la persona amb discapacitat es composa de moltes barreres que no li permeten gaudir en igualtat de condicions que la resta de persones, va subratllar.

Reptes que plantegen les fases de la gestió del voluntariat

Després de la pausa, els i les assistents es van distribuir en els grups de treball organitzat d’acord a les set fases necessàries per implementar programes de voluntariat: captació, selecció, acollida, incorporació, formació, acompanyament i desvinculació.

Els grups, formats per persones tècniques i voluntàries d’entitats, van compartir coneixements i experiències i plantejar reptes, tenint en compte els rols que juguen la figura de coordinació i les persones voluntàries. En acabar, els i les participants als grups de treball van resumir en una frase i 3 emoticones el que van extreure del debat. La dinamitzadora de l’acte, Clara Sánchez- Castro, va compartir cadascuna de les frases amb el públic.

Finalment, la periodista i cantautora va agrair als i les assistents per la seva participació en unes jornades molt necessàries. La frase de Robert M. Hensel, un activista americà amb discapacitat: “No tinc una discapacitat, tinc una habilitat diferent”, va donar per finalitzada la jornada ‘Voluntariat per a tothom’.

Ja pots veure tota la galeria fotogràfica.

Consulta el resum i les principals conclusions de la jornada #VoLinclusiu18.