La gent gran està de moda a Sant Gervasi

ASTE BCN vol trencar els tabús del procés d’envelliment amb activitats creatives i que crein sinergies entre joves i grans

Catalunya és una de les zones més envellides d’Europa, la gent gran té un pes important a la nostra societat, és necessari que recuperin la veu i puguin reivindicar els seus drets.

Des de l’associació ASTE BCN volen trencar els tabús que envolten el procés d’envelliment, tal com proposa Salvador Paniker (2017), promovent l’activitat creativa i les relacions interpersonals. La seva missió és lluitar contra l’aïllament i la invisibilitat de la gent gran mobilitzant els joves perquè amb el seu voluntariat els validin i els estimulin. L’objectiu és crear sinergies entre joves i grans, destacant tot el que es poden donar mútuament.

Per fer-ho l’entitat ha desenvolupat en els darrers dos anys diferents programes de voluntariat, amb joves en formació, a residències de la tercera edat.

Els programes

  • Acompanyament, voluntaris que fan companyia a la gent gran: al 2016, 85 voluntaris van acompanyar a 85 avis.
  • Divertiment, esdeveniments per trencar la rutina: en l’últim any 300 residents, van gaudir d’alguna acció de divertiment liderada per 57 voluntaris.
  • Autoestima, accions per millorar la imatge personal: durant un semestre, 20 voluntaris van participar dels programes “Manicura i perruqueria Solidàries” atenent 90 residents.
  • Estimulació: cultiu d’un hort, liderat per dos voluntaris i 10 residents; o estimulació cognitiva amb PC, amb 22 voluntaris i 11 residents.
  • Formació, cursos per iniciar els joves en el voluntariat i sensibilitzar-los envers la tercera edat.

Els beneficiaris

Els testimonis són la millor valoració dels projectes, els joves: ” Ha estat una grata experiència i no dubtaria en repetir-la”,” He après a tenir paciència i he vist que superar reptes tingues l’edat que tinguis sempre fa il·lusió”, “He après valors socials, a tenir una nova perspectiva de les coses, a com tractar a persones ancianes i al mateix temps aprendre d’elles”. Els professors destaquen: “..el valor que li donen a l’àmbit intergeneracional i en les descobertes que aquestes noves relacions els generen”.

Els residents: “Ha estat una experiència molt fructífera, una distracció, surt del normal. M’agradaria repetir l’any vinent, eren uns nois molt agradables, hem passat bones estones junts”.

A més dels projectes l’associació organitza esdeveniments per sensibilitzar la societat amb la seva missió. Amb aquest objectiu el 3 de maig es va fer un cine fòrum sobre la vellesa al centre cívic de Vil·la Florida amb el suport de Mercedes Milá i Oti Rodríguez.

Les noves sinergies

Ara, seguint amb la seva missió l’associació vol donar protagonisme a la tercera edat. Per això, convida als diferents agents del barri (residencies, universitats, escoles professionals i comerços) a crear xarxes per posar de moda la gent gran. Amb aquesta col·laboració es vol retornar a la gent gran tot el que han fet per nosaltres; es contribueix a crear un barri solidari i compromès que ens acollirà quan siguem grans; es construeix una societat inclusiva en la qual tothom és visible i tothom té alguna cosa a dir.

Font: El Jardí de Sant Gervasi