La Fundació Ramon Noguera facilita la cuina a persones amb discapacitat intel·lectual amb un projecte europeu

L’entitat gironina edita amb sis entitats més de Grècia, Irlanda del Nord i Portugal un llibre de cuina fàcil i un manual de formadors a través del projecte Easy Cooking d’Erasmus+

La Fundació Ramon Noguera de Girona està participant els darrers mesos en un projecte europeu per elaborar un llibre de cuina fàcil per a persones amb discapacitat intel·lectual i un manual per a formadors. La iniciativa, que engloba sis entitats més de Grècia, Irlanda del Nord i Portugal, es va iniciar el setembre del 2017 i acabarà el proper agost. El projecte Easy Cooking està inclòs en l’Erasmus+, el programa de la Unió Europea que dona suport a l’educació, formació, joventut i esport al continent.

El balanç del projecte global d’Erasmus+ Easy Cooking va tenir lloc el passat 11 de juliol a Girona, a La Rosaleda Jardí Degustació, on es va aprofitar per presentar el llibre de receptes. Montse Aulinas, tècnica d’Innovació de la Fundació Ramon Noguera, va explicar que “aquest projecte millora l’autonomia dels usuaris i provoca un canvi d’hàbits en l’alimentació, enfocada a una dieta saludable. Els participants del projecte han après a cuinar i ho han pogut aplicar en el seu dia a dia”. Aulinas va afegir que l’entitat gironina vol ser “una referent en innovació social, per això treballem amb partners a escala europea i internacional amb l’objectiu d’assolir millores en la qualitat de vida de les persones que atenem”.

L’objectiu principal d’Easy Cooking ha estat coproduir un llibre de receptes de cuina fàcil i millorar l’autonomia i els hàbits saludables de les persones amb discapacitat intel·lectual a través de sessions de formació de cuina senzilla i cultiu d’aliments a petita escala. S’ha fet recerca de receptes dels diferents països participants amb criteris de dieta saludable, menjar tradicional, productes ecològics, de proximitat i identitat cultural. El llibre de cuina, format per 10 receptes tradicionals de Grècia, Portugal, Regne Unit i Catalunya, és una eina útil per a totes aquelles persones amb dificultats en la lectura o de parla, i també per a les nouvingudes que encara no coneixen l’idioma, que els agrada cuinar o en volen aprendre. El manual del formador explica de forma detallada com implementar els seminaris (tant de cuina com d’agricultura), amb informació i coneixements de cada matèria.

El projecte ha estat creat i validat pels usuaris de les entitats que treballen amb persones amb discapacitats intel·lectuals, juntament amb els seus equips de formació i suport.

Protagonisme de la Fundació Ramon Noguera

La Fundació Ramon Noguera hi ha participat en punts com la implementació de metodologies d’aprenentatge (anàlisi de tasques i de lectura senzilla) en l’àmbit de la cuina fàcil i del cultiu ecològic del dia a dia. A més, ha estat present en les quatre reunions realitzades (a Girona, Atenes, Lousa i Belfast); ha coorganitzat la formació de formadors a Girona i ha impartit els seminaris de cuina i agricultura.

La Fundació Ramon Noguera hi ha format part amb entitats de Grècia (VTC Margarita, coordinador del projecte; Organization Earth, E.PSY.ME i Universitat d’Harokopeio), d’Irlanda del Nord (Orchardville Society) i de Portugal (ARCIL). Aquest projecte, titulat Desenvolupament d’un llibre de cuina de lectura fàcil per part de persones amb discapacitat intel·lectual, ha comptat amb un pressupost total de 225.690 €, cofinançat per la Unió Europa i distribuït al consorci d’aquestes set entitats. Els resultats estaran disponibles properament al web del projecte, d’on també es podrà descarregar el llibre.

Font: Fundació Ramon Noguera