La Fundació Comtal llança una campanya per combatre les desigualtats socials durant la crisi de la pandèmia

L’entitat demana col·laboració ciutadana i un programa competitiu de protecció social per combatre les causes de vulnerabilitat que s’han accentuat durant la pandèmia

La crisi sanitària causada per la COVID-19 està precaritzant les classes socials més pobres i vulnerables; migrants sense papers que subsistien en l’economia submergida, dones que han estat treballant de manera precària en sectors laborals decretats de primera necessitat durant l’estat d’alarma, joves i perfils de baixa qualificació.

A escala global l’OIT calcula que es perdran 305 milions de llocs de treball en comparació amb el tancament de 2019 deixant nombroses llars sense ingressos i en situació de pobresa.  

Famílies que estaven en situació límit a nivell econòmic abans de la pandèmia, passen a tenir una situació insostenible i creix la preocupació vers com es cobriran les necessitats bàsiques i com es pagaran les despeses familiars d’alimentació, higiene, protecció i habitatge.

Segons l’Informe 2020 de la Fundació FOESSA, El 49,2% de les llars que viuen en situació precària ja no poden pagar el lloguer o la hipoteca i només una de cada quatre llars pot sobreviure gràcies al sou laboral. 

A nivell laboral, la crisi econòmica està tenint un impacte greu sobre la situació d’ocupabilitat de la gent jovecol·lectiu que tindrà més dificultats per superar la crisi. 

L’EPA calcula 158.600 joves a l’atur a Catalunya i, respecte a l’any anterior, 80.900 llocs de treball perduts ocupats per gent jove, el 39,7% de la pèrdua de llocs de treball.

En l’àmbit de la salut mental, l’aïllament social, l’augment de les tensions intrafamiliars, l’estrès,  la por al contagi, la preocupació pel futur, la incertesa i/o les dificultats econòmiques sobrevingudes han provocat molts casos d’aparició o agreujament de trastorns de salut mental com ansietat o depressió  que calen abordar urgentment amb suport psicològic i acompanyament emocional.  

En l’àmbit de l’educació, el tancament de les escoles ha provocat casos de des-aprenentatge,  empitjorament de qualificacions, i fins i tot, abandonament dels estudis, fets que acabaran influint en el futur de la joventut, la seva ocupabilitat, trajectòria laboral i posició social.

D’avant d’aquesta situació, la Fundació Comtal demana ajuts i col·laboració ciutadana per poder garantir a les persones que atenen una vida digna i combatre les causes de vulnerabilitat que s’han accentuat durant la pandèmia.

La situació d’empobriment pot revertir-se amb un programa competitiu de protecció social, si s’actua amb ajudes directes a les famílies, i es treballa a favor de la justícia social mitjançant reformes educatives, laborals i econòmiques equitatives i redistributives.

Font: Fundació Comtal