L’acord preveu la difusió de les exposicions i activitats del museu a les entitats que formen part de la FCVS, així com l’elaboració de propostes educatives específiques per a cada entitat que ho sol·liciti.
La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) a Lleida i el Museu de Lleida han signat un conveni de col·laboració, amb l’objectiu d’atansar la història i la cultura de Ponent, que s’exposa al museu, a les entitats que formen part de la FCVS, mitjançant la difusió i l’elaboració de propostes específiques en matèria didàctica, adaptades per a cadascuna de les entitats que ho sol·licitin.
Les dues entitats comparteixen el fet que tota persona, independentment de les seves condicions personals i socials, ha de tenir accés al coneixement, i que la història, l’art i la cultura formen part de l’essència humana i, com a tal, contribueixen al benestar, al creixement i a l’equilibri emocional de les persones, i poden ajudar en els processos d’inserció social i de recuperació de la salut.
És per això que s’ha signat un conveni que, ara fa uns dies, es va detallar a un grup d’entitats que formen part de la FCVS en una trobada al museu, en què es van exposar les grans línies d’actuació del conveni i es va fixar un protocol per facilitar la seva aplicació.
El Museu de Lleida
El Museu de Lleida és una institució pública al servei de la societat. Un dels seus objectius fonamentals és ser accessible i inclusiu, a més de fomentar la diversitat i la sostenibilitat. Per tal d’esdevenir un veritable museu social cal comptar amb la participació de les comunitats, oferint experiències variades per a l’educació, el gaudi, la reflexió i l’intercanvi de coneixements.
El museu ja fa temps que porta a terme estratègies i actuacions de mediació, amb la finalitat d’afrontar les diferents realitats dels seus usuaris: cognitives, de mobilitat, de salut mental, socioculturals, etc. Entre aquestes actuacions, destaca la iniciativa del Museu Hospitalari, que té la finalitat de fer accessible l’experiència educativa del museu a les nenes i nens ingressats en centres hospitalaris; la col·laboració amb la Fundació Arrels Sant Ignasi, amb el projecte “Art, Emoció, Inclusió”, adreçat a persones en situacions d’extrema vulnerabilitat, com a part del seu procés de recuperació; o la col·laboració amb Sant Joan de Déu Lleida, atansant les activitats del museu als usuaris de la institució.
Els darrers anys, l’impuls de diferents normatives reguladores de l’accessibilitat i de polítiques d’inclusió de col·lectius diversos en risc d’exclusió social, ha contribuït a impulsar accions destinades a millorar l’experiència dels públics als museus. I un dels objectius estratègics del Pla de Museus 2030, també ho referma quan diu que cal enfortir la vinculació entre la societat i el museu, ampliant l’accés, la participació i les funcions socials i educatives, promoure l’accessibilitat universal i, sobretot, incentivar el compromís social del museu i la participació de la ciutadania.
Amb la signatura d’aquest conveni, el Museu de Lleida segueix apostant per treballar aquests objectius, i fer-los extensibles al major nombre possible de persones.