La Federació Catalana de Voluntariat Social alerta de les barreres d’accés al voluntariat

L’informe ‘Acceso y participación al Voluntariado en España’ evidencia com la falta de recursos econòmics o de xarxa social són un fre per incorporar-se a una entitat

Qui fa i qui no fa voluntariat? I per què? I com són les persones que en fan? Aquestes són tres preguntes bàsiques a partir de les quals l’informe ‘Acceso y participación al Voluntariado en España’, impulsat per Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), fa una anàlisi que posa en el focus com hi ha determinats grups de persones que es troben amb barreres per accedir a ser voluntàries. “Les grans absències que trobem en el voluntariat són, per exemple, les persones amb falta de recursos econòmics i amb feines precàries, entre les quals hi ha moltes persones migrants, perquè treballar en precari també significa falta de temps per dedicar-te a altres tasques que et podrien venir de gust”, assenyala l’autora de l’informe, Montse Fernández, investigadora i docent en l’àmbit de gènere i cura, i membre del patronat de l’OTS.

A través de finançament del projecte europeu VERA, la FCVS investiga les experiències de voluntariat des d’una perspectiva sensible amb la diversitat, inclusiva i feminista. Un punt de vista que fins ara s’havia aplicat poc en l’àmbit del voluntariat. “Aquesta perspectiva ens serveix perquè l’objectiu és buscar com es pot avançar cap a la democratització del voluntariat”, indica Fernández. Les dades utilitzades per fer la investigació són dades recollides i analitzades per la Plataforma de Voluntariado de España (PVE) i contenen informació de més de dotze mil persones que fan voluntariat.

L’informe, que s’ha presentat aquest divendres, 22 de novembre, assenyala quatre col·lectius com a grans absents en l’acció voluntària: les dones amb menors d’edat o amb persones dependents a càrrec, les persones en situacions de precarietat econòmica i falta de recursos, les persones amb escassa xarxa comunitària i social, i les persones amb diversitat funcional intel·lectual i sensorial.

Perfil del voluntariat

Pel que fa al perfil de la persona voluntària, es referma que és un àmbit feminitzat i envellit: el 60% són dones i el 59% tenen 55 anys o més. D’origen, el 86% són persones nascudes a l’Estat, el 75% no conviuen amb menors d’edat ni amb adults amb dependència, el 67% s’identifiquen d’esquerra o centreesquerra i el 56% tenen estudis universitaris. El 42% arriben al voluntariat a través de persones conegudes, amistats o familiars i el 31% gràcies a altres persones voluntàries.

Fernández destaca les diferències que s’observen en l’accés al voluntariat i les motivacions segons si s’és home o dona. Les dones són presents en totes les franges d’edat, però desapareixen quan han de tenir cura dels fills i filles o de les persones grans de la família; fan voluntariat per aprendre i adquirir experiències i troben l’entitat en la qual volen col·laborar en contextos educatius o fent una cerca per internet. Solen tenir un elevat nivell d’estudis i, en molts casos, l’activitat voluntària és la porta d’entrada a una feina de cura.

En el cas dels homes, en canvi, fan voluntariat sobretot a partir dels 55 anys, la majoria no tenen estudis universitaris i tenen com a motivació ocupar el temps lliure i conèixer gent. Arriben a l’entitat perquè ja hi coneixen algú o perquè en van ser usuaris, i es vinculen sobretot als àmbits sociosanitari, l’esportiu i la protecció civil.

En aquest sentit, el president de la FCVS, Ramon Nicolau, defensa que cal trencar barreres i democratitzar l’accés al voluntariat: “La força del voluntariat és la millor oportunitat per a la democràcia i la cohesió social a Europa. Hi ha milions de persones que cada setmana dediquen una part del seu temps a una activitat solidària i fan que la societat estigui més cohesionada, que s’impulsi l’ascensor social i que l’acompanyament venci la solitud”.

Propostes per millorar l’accés al voluntariat

L’informe fa evident que les entitats són conscients d’aquestes traves que deixen fora determinats sectors de la població -sobretot els que pertanyen a grups en situació o risc d’exclusió- i Fernández fa tres propostes que poden tenir en compte per revertir la situació:

  • Treballar les crides de voluntariat per incorporar en els equips de voluntariat persones amb diferents característiques socioculturals (gènere, origen, edat, nivell educatiu…)
  • Procurar integrar en els projectes de voluntariatles persones que tenen una baixa participació en la comunitat.
  • Buscar estratègies per arribar a les persones que tenen dificultats per comprendre en què consisteix un projecte de voluntariat.

Documents

Imatge: Freepik