La FCVS reivindica el reconeixement del voluntariat com a veu crítica i compromesa

Ha elaborat dos manifestos que s’han llegit en el marc del Dia Internacional del Voluntariat celebrat a Barcelona i Tarragona

La Federació Catalana de Voluntariat Social ha celebrat, un any més, el Dia Internacional del Voluntariat als quatre territoris on ha comptat, a més, amb la lectura d’un manifest a Barcelona i un altre a Tarragona. Ambdós documents destaquen que el voluntariat és la veu crítica i compromesa de la ciutadania contra les desigualtats, on juga i jugarà un paper clau en la resposta davant les problemàtiques mundials d’abast divers i els grans reptes humans del futur.

Manifest Dia Internacional del Voluntariat –  Barcelona

El 13 de desembre s’ha llegit el Manifest de Barcelona, on s’ha declarat que el voluntariat:

  • No oblida que l’erradicació de la pobresa i la protecció del planeta són dues realitats inseparables
  • Aposta per un canvi de model de vida on les persones ocupin el primer terme
  • Sap que la defensa de les persones ha d’anar més enllà d’actuacions directes i puntuals
  • Coneix i denuncia l’esclavatge humà que es troba darrere de molts productes de consum: justament dels més contaminants i barats.
  • S’obre a un compromís amb la vida, amb la justícia i amb la pau

El document també ha manifestat que tota persona voluntària és una persona en peu de lluita, en peu de sostenibilitat i en peu de Vida.

Manifest Dia Internacional del Voluntariat –  Tarragona

El Manifest de Tarragona, que s’ha llegit el 5 de desembre, ha volgut visibilitzar i reivindicar la tasca de les entitats i les persones voluntàries. En concret, ha exposat les càrregues burocràtiques i les dificultats en els tràmits administratius que sotmeten les administracions, i ha explicat que no es compta amb prou suport econòmic, estable i consolidat, ni amb l’acompanyament idoni, de part de l’administració.

El document ha reclamat que sigui reconeguda la xarxa d’agents que contribueixen a vertebrar el territori i a fer-lo més sostenible, i que l’administració impulsi la tasca de les entitats, tot escoltant-les quan cal i dotant-les, alhora, dels recursos que els projectes demanden.

El Manifest també ha recordat que segons el ‘Baròmetre del Tercer Sector Social’ de l’any 2018, a través de les entitats de voluntariat social a Catalunya s’atenen aproximadament 1.600.000 persones, gràcies a l’acció d’unes 367.000 persones voluntàries. Concretament a la província de Tarragona actuen més de 300 entitats de voluntariat social que atenen milers de persones diàriament i transformen el context social. Les xifres de Tarragona representen un 10% de les dades totals de Catalunya.

Descarrega’t els documents