La FCVS centra en les persones LGBTIQ+ l’acte del Dia Mundial de les Persones Refugiades

‘Sobreviure a l’odi. Voluntariat: migracions, refugi i LGBTIQ+’ és el títol de la jornada organitzada per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) coincidint amb el Dia Mundial de Persones Refugiades. Aquest any, la reflexió se centra en la importància del voluntariat en l’acompanyament de persones immigrades i del col·lectiu LGBTIQ+.

La jornada ‘Sobreviure a l’odi. Voluntariat: migracions, refugi i LGBTIQ+’ es farà el 19 de juny, de 18 a 19.30 h, a la seu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (av. Drassanes, 3. Barcelona). Hi haurà el testimoni de persones que han participat en programes de voluntariat de les entitats Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR), ACATHI i Fundesplai. També hi oferirà el seu testimoni l’artista multidisciplinari libanès Queer Falafel. En el seu cas, ho farà amb l’obra ‘Performance de Queer Falafel’.

Les persones LGBTIQ+ pateixen situacions de discriminació per raó d’identitat de gènere, d’orientació sexual o d’expressió de gènere, en moltes zones del planeta. Davant del risc de ser perseguides o de situacions de persecució es veuen, sovint, obligades a fugir per por a ser detingudes, torturades o, fins i tot, assassinades. A ‘Sobreviure a l’odi’ es vol reflexionar sobre aquestes històries de vida i veure com s’hi fa present l’acció voluntària, en l’acompanyament.

Gairebé dues de cada deu atencions que va fer l’any passat el servei d’acollida del Centre LGTBI de Barcelona (el 18%) estaven relacionades amb qüestions d’estrangeria i asil. Van ser cent cinquanta en total, mentre que el 2022, havien estat vuitanta-sis. Segons el balanç del Centre LGTBI, els principals tràmits estan vinculats a l’arrelament per a l’asil i refugi.

La commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades és cada any una data important en el marc del programa ‘Vol.In fent comunitat a través del voluntariat accessible’. El voluntariat accessible és un dels eixos de treball de la FCVS.

‘Perfomance de Queer Falafel’

Queer Falafel és un artista multidisciplinari del Líban que barreja disciplines audiovisuals amb música en viu, dansa i teatre. A més, investiga la seva identitat ètnica i de gènere des d’una perspectiva descolonial reivindicativa. En aquesta ocasió presenta una barreja de peces sobre la seva experiència migratòria de Beirut a Barcelona i la prohibició sobre el queer en el sud global a causa del colonialisme eurocèntric.

Programa

18.00 h – Benvinguda i presentació de l’acte

18.10 h – ‘Performance de Queer Falafel’

Peces sobre l’experiència migratòria de Queer Falafel de Beirut a Barcelona. És un artista multidisciplinari que investiga la seva identitat ètnica i de gènere des d’una perspectiva descolonial reivindicativa.

18.50 – Debat amb l’artista, les entitats de l’àmbit de la migració i el refugi i persones que han participat en programes de voluntariat d’aquestes entitats, conduït per Sònia Pau.

Hi intervenen:

CCAR. Carlos Andrés, mentor del programa de Mentoria Social LGBTIQ+ del PCR (Programa Català de Refugi) de la mà de Coordinadora de Mentoria Social

ACHATHI. Chebi Bouroncle, tècnica de projectes

Fundesplai. Eduardo Castrillo, mentor del projecte de mentoria LGTBIQ+

19.25 – Cloenda

Ramon Nicolau, president de la FCVS

Condueix l’acte la periodista Sònia Pau

Lloc: Associació de Mestres Rosa Sensat. Avinguda de les Drassanes, 3, planta baixa, de Barcelona. Sala d’actes.

Inscripcions

L’acte és gratuït i obert a tothom, però cal fer la inscripció