L’entitat d’ajuda humanitària ha atès a Catalunya des de l’inici de la pandèmia unes 700.000 persones i ha distribuït més de 4 milions de quilos d’aliments. Crida a societat i empreses a no oblidar les persones mes vulnerables.
Moltes entitats fa mesos que treballen amb dedicació absoluta per intentar acompanyar les persones més afectades per la crisi sanitària i social de la Covid-19. Creu Roja Catalunya ha mobilitzat, des del març del 2020, 8.678 persones voluntàries i ha establert aliances amb més de 412 empreses. Ara fa un pas més i llança la campanya ‘#ConnectaT’ per promoure l’activació ciutadana en temps d’emergència social.
“Hem engegat aquesta campanya amb l’objectiu de reforçar la implicació social i continuar mobilitzant la ciutadania per donar resposta als efectes socials, econòmics i emocionals de la pandèmia”, explica el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist. Hi afegeix que “encara queda un llarg camí a recórrer per sortir de la crisi” i que per això “ara més que mai es necessita enfortir la tasca humanitària per no deixar ningú enrere”.
Solidaritat i compromís
Amb l’eslògan ‘#ConnectaT’, es busca encara més mobilització social. I com? Doncs a través de la captació i la promoció de voluntariat i també de la creació d’aliances per lluitar contra les conseqüències tant socials com econòmiques i emocionals per l’arribada del virus. En definitiva, es volen aconseguir més accions de suport als col·lectius més vulnerables i alhora sensibilitzar sobre la gravetat d’algunes situacions. “La solidaritat i el compromís social de la ciutadania continuen sent fonamentals, tal com ho han estat durant aquest any i mig”, resumeix Morist.
La imatge de la campanya és un fet que s’ha convertit en habitual també durant la pandèmia: tot de voluntaris i voluntàries reunits en una videoconferència.
La Creu Roja fa una crida a la mobilització tant a través de la captació i promoció de voluntariat com de la creació d’aliances en el mon de l’empresa i l’economia. “Convidem la ciutadania a connectar-se a la Creu Roja per implicar-s’hi com a voluntaris i voluntàries en els diversos àmbits en què treballem. Però també fem una crida al món empresarial per teixir noves aliances i col·laboracions que ens ajudin a portar endavant la nostra tasca”, subratlla el coordinador de la Creu Roja a Catalunya.
Des de març de 2020 i fins a finals de juliol de 2021, el ‘Pla Creu Roja RESPON davant la Covid-19’ ha atès a Catalunya les necessitats bàsiques de 693.745 persones. En acció humanitària, concretament, s’han atès 545.576 persones directes i 1.363.000 de persones beneficiàries indirectes. “De la UVI Sanitària a la UVI Social” és una expressió definitòria de la situació.
4,2 milions de quilos d’aliments, 376.000 lliuraments de productes de necessitats bàsiques, 55.151 targetes de prepagament per comprar aliments i més de 111.000 paquets d’ajuda bàsica són algunes de les dades de les activitats de Creu Roja en pandèmia.
Més dades: s’han mobilitzat 8.678 persones voluntàries, que han realitzat 286.000 hores d’acció voluntària. Més de 5.000 persones han entrat noves a fer voluntariat la Creu Roja durant la pandèmia. Pel que fa a empreses, 412 han començat a col·laborar-hi, de les quals 179 han fet aportacions econòmiques i 539 donacions de productes.
Per a Morist, són dades sense precedents, però també en destaca el compromís solidari de moltes persones. “És evident que una situació excepcional i inesperada com la que hem viscut a causa de la pandèmia ha requerit per part nostra una resposta contundent i sense precedents -indica-. Aquestes dades evidencien, per tant, l’abast de l’actual emergència humanitària però també reflecteixen la implicació solidària de la societat que ens envolta”.
El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, insisteix a destacar que des de l’inici de la crisi de la Covid-19 més de 5.000 persones voluntàries s’han sumat a l’organització, així com que gairebé s’han multiplicat per deu el nombre d’empreses col·laboradores.
“Molta feina a fer”
Pel que fa al futur, els responsables de l’entitat plantegen que tot i que l’impacte sanitari de la pandèmia comença a disminuir, encara hi ha molta feina a fer per fer front a la crisi social: “Continuarem treballant com fins ara per garantir les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables. Aquesta és la nostra prioritat i el nostre repte”, contesta Morist a la pregunta de com serà el retorn al setembre.
Entre les prioritats, explica que es reforçaran les intervencions en l’àmbit d’ocupació “per empoderar les persones i ajudar-les a recuperar l’autonomia econòmica i l’estabilitat que dona el fet de tenir una feina”. Garantir l’accés a l’alimentació i al suport educatiu dels infants i joves de les famílies en situació de vulnerabilitat, acompanyar a qui ho necessiti per accedir a l’Ingrés Mínim Vital, la Renda Garantida de Ciutadania i a les prestacions socials bàsiques, i la lluita contra la bretxa digital també seguiran entre les línies prioritàries.
“No podrem oblidar tampoc la urgència de lluitar contra la solitud no volguda, una realitat cada cop més estesa”, hi afegeix Morist, que recorda que el 15% de persones menors de 65 anys ateses per la Creu Roja els darrers mesos viu en situació de solitud i, en molts casos, no compta amb xarxa familiar o social.
Font: Xarxanet