La FCVS convocarà sessions (in) formatives territorials, de la mà dels tècnics de l’Agència Catalana de Joventut, per informar sobre l’abast i els circuits dels nous ajuts econòmics provinents de la UE
La campanya #SocSolidari, de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, té l’objectiu de donar a conèixer la iniciativa del Cos europeu de Solidaritat i animar els joves de Catalunya i les Illes Balears a participar-hi. Fins ara, més de 7.000 persones ja han desenvolupat o estan desenvolupant activitats solidàries arreu de la Unió Europea o a algun dels països associats al programa, com ara Islàndia, Noruega, Liechtenstein, Turquia o l’antiga República Iugoslava de Macedònia.
A partir de l’any 2019 la FCVS convocarà sessions (in) formatives territorials, de la mà dels tècnics de la l’Agència Catalana de Joventut, per donar a conèixer l’abast i els circuits dels nous ajuts econòmics provinents de la UE a l’entorn del Cos Europeu de Solidaritat que substitueixen l’antic Servei Europeu de Voluntariat amb nous ajuts per al foment del voluntariat local.
El dilluns 29 d’octubre s’estrenarà el segon dels vídeos, per Daniel Schmitz, un jove austríac que fa de voluntari a la fundació FUPAR de Terrassa, que ofereix ocupació i assistència a persones amb discapacitat. La darrera de les històries de la campanya #SocSolidari és la d’en Márton Csatlós, d’Hongria, que col·labora en un projecte de permacultura i desenvolupament rural sostenible a can Pipirimosca, a Valls, i que es publicarà el 5 de novembre.
Les tres històries són exemples de les activitats solidàries que poden desenvolupar els joves europeus que participen al Cos Europeu de Solidaritat. Aquest programa, que es va posar en marxa el desembre de 2016, permet als joves d’entre 18 i 30 anys participar en projectes solidaris en els àmbits de la inclusió, la rebuda i integració de refugiats i migrants, la ciutadania i la participació democràtica, la prevenció i recuperació davant de desastres naturals, el medi ambient, la salut, l’ocupació i l’emprenedoria, l’educació, la cultura i l’esport. Les estades, que tenen entre 2 mesos i un any de durada, poden ser de voluntariat, de pràctiques o laborals. Els projectes es desenvolupen principalment a la UE, tot i que també hi ha iniciatives on hi participen tercers països associats al programa.
Actes informatius
La campanya #SocSolidari es desenvoluparà fins l’11 de novembre i anirà seguida d’una sèrie d’actes informatius per donar a conèixer el Cos europeu de solidaritat entre les ONG, associacions i fundacions de Catalunya i les Illes Balears, per tal de promoure la seva participació a la convocatòria que s’ha obert per al programa, i que té un pressupost de 44 milions d’euros per destinar a projectes tant d’organismes públics com privats i també a propostes que presentin grups de joves. L’objectiu de la Comissió Europea és que 100.000 persones hagin pogut participar en projectes del Cos europeu de solidaritat fins a final de 2020.
La campanya recull, a través d’una sèrie de vídeos, experiències reals de joves que treballen en ONG a Catalunya en el marc del programa del Cos europeu de solidaritat. El primer dels vídeos, explica la història de la Sara Sheldon, una noia de Birmingham que ha passat un any fent de voluntària al centre de rescat i rehabilitació de primats de la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva (Girona).