Justícia i Pau adverteix que la majoria de persones recluses pateixen algun trastorn mental

estudi presons justícia i pau

Un estudi de l’entitat reclama que s’eviti l’entrada a presó de persones amb diagnosi de salut mental i que es millori l’atenció si hi entren.

Més de la meitat de persones recloses en presons catalanes tenen algun trastorn de salut mental, això vol dir set vegades més que la població general. Així ho indica l’estudi ‘La Salut Mental en el Sistema Penitenciar Català. Visió de conjunt i reptes que ha elaborat l’entitat Justícia i Pau.

“El voluntariat de presons detectem que totes les persones empresonades tenen algun trastorn mental. Fins i tot les que no estan diagnosticades de cap malaltia psiquiàtrica prenen medicació”, ha explicat aquest dimecres Roser García, que és metgessa i voluntària de presons de Justícia i Pau, en la presentació de l’estudi al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona.

La investigació també assenyala que el 84% de la població reclusa té algun tipus de trastorn durant l’estada a la presó, sobretot ansietat, depressiótrastorn de personalitat i esquizofrènia. En molts casos es prenen medicaments sense tenir un diagnòstic. I l’estudi també fa evident que les patologies mentals augmenten en les penes de llarga durada.

Casos de depressió

La depressió afectava el 2018 el 8,75% de la població general, el 8,51% de tots els presos i el 20,2% de les dones preses. El 2020 la depressió havia baixat al 6,6% en la població general, al 6,5% en el total de presos i a l’11% en les preses. El 2022 les dades eren algunes dècimes superiors per població general i reclusa.

També a dins de les presons la taxa de suïcidis és més alta que a fora, adverteix l’estudi. La taxa de suïcidis a les presons catalanes s’ha quintuplicat durant els últims deu anys. Dels dos que hi va haver el 2011 es va passar a deu el 2013; l’any 2020 i el 2021 n’hi ha hagut onze.

Tot i reconèixer que el sistema penitenciari català és millor en el tractament de la salut mental que el de la resta de l’estat, l’estudi conclou que encara cal avançar més.

“El que es fa no és suficient”, indica l’advocada de Justícia i Pau i una de les autores de l’informe, Núria Sastre. Que no hi ha espais prou adequats per a l’atenció dels interns i internes amb patologies mentals i que quan surten no hi ha garanties que tinguin un seguiment psiquiàtric són alguns dels aspectes en els quals l’informe posa l’alerta.

Personal penitenciari sense formació

També s’assenyala que no hi ha personal penitenciari fix que permetria una millor atenció i que el que hi ha no té formació especialitzada. “La solució dels problemes mentals no és a dins de la presó, sinó a fora”, afirma Sastre.

Entre els canvis i demandes planteja l’estudi de Justícia i Pau hi ha la necessitat que el sistema jurídic avanci cap a l’excarceració de les persones amb trastorn mental. Així, les persones expertes recomanen evitar que aquestes persones arribin als centres penitenciaris i, si hi arriben, demanen que tinguin una atenció adequada.

Font: Xarxanet