Juli Simón: “Les persones grans tenim més ganes de viure que mai”

El president de FiraGran destaca l’envelliment actiu i el donar veu a les persones grans com a grans eixos del saló que durarà tres dies a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat.

Es calcula que entre el 19 i el 21 d’octubre unes 25.000 persones passaran per FiraGran, el Saló de la Gent Gran a Catalunya, a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat. “Després de la pandèmia, les persones grans tenim més ganes de viure que mai. Reivindiquem que tenim veu i volem que se’ns escolti”, contesta el president de FiraGranJuli Simón, a la pregunta de com estan les persones grans.

Després de dos anys de restriccions per la pandèmia, FiraGran recupera tres dies amb una àmplia programació on hi ha més de tres-centes activitats gratuïtes. Simón en destaca dues de noves: l’espai ‘Digues la teva’, un ‘speaking corner’ on les persones grans podran exposar en públic què els preocupa, i el simulador on es pot experimentar l’impacte de les demències en les persones grans.

Reclamem que se’ns doni veu i volem ser els primers a complir-ho. Tenim ganes que el ‘Digues la teva’ funcioni molt bé”, assenyala Simón. Pel que fa al simulador, subratlla la importància que, a través d’accions quotidianes com vestir-se o alimentar-se, les persones cuidadores es puguin posar a la pell de qui té un trastorn de salut mental.

Caminada i bicicletada

La funció del saló, que té entrada lliure i està obert a tothom, és promoure l’envelliment actiu i saludable: es farà una caminada per l’Hospitalet de Llobregat i també una bicicletada que unirà Barcelona i Hospitalet.

Un concurs de country, un festival de corals, espais de manualitats i tallers de memòria, es combinaran amb col·loquis i conferències sobre edatisme, la participació de la gent gran a la societat i els drets al final de la vida.

De la mà de l’associació pel Dret a Morir Dignament (DMD), les persones assistents al saló podran conèixer, per exemple, el document de voluntats anticipades. “Només l’1,4% de la població de Catalunya té registrat el seu document de voluntats anticipades. Creiem que hi ha encara molt de desconeixement sobre aquest tema”, diu el president de FiraGran.

Document de voluntats anticipades

És per això que s’han programat tallers i un col·loqui amb Dret a Morir Dignament. És un document dirigit als professionals de la salut, en el qual la persona expressa les instruccions que el seu metge ha de tenir en compte quan es trobi en circumstàncies que no permetin expressar la seva voluntat de com morir. També serveix per designar una persona responsable que actuï com a interlocutora amb l’equip sanitari arribat el cas.

“Se n’ha de parlar i la gent, a partir del coneixement, ha de poder decidir si vol fer el document o no. Sovint, quan es voldria fer ja no s’hi és a temps”, hi afegeix Simón. En el saló també es farà una enquesta d’opinió sobre aquesta qüestió. Un dels temes és la demanda, que cada cop té més adhesions, per una nova via que facilitaria els tràmits per fer el testament vital.

Actualment, aquest document es pot registrar davant de notari o davant de tres testimonis majors d’edat, dos dels quals no han de tenir relació de parentiu fins a segon grau ni estar vinculats per relació patrimonial amb la persona que el fa. Dret a Morir Dignament reclama modificar la llei per sumar-hi una tercera opció: fer la declaració del document de voluntats anticipades davant de professionals de la salut del sistema públic, designats pel Departament de Salut.

El saló FiraGran ja va entregar el dimarts 18 d’octubre els XXI Premis Fundació FiraGran a, entre d’altres, l’actriu Carme Elias, la monja sor Lucía Caram, l’atleta Miquel Pucurull i a qui va ser comissionada de l’Alcaldia de la Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona, Assumpció Roset.

Font: Xarxanet