Joves de la Fundació Comtal dissenyen un joc per treballar les emocions

‘Robots per a la Salut Emocional’ és resultat del treball al laboratori de fabricació digital de l’entitat.

“La dificultat o impossibilitat d’accedir a les TIC agreuja i molt la desigualtat. Reduir l’escletxa digital forma part de la nostra missió”. Aquesta és la primera explicació de la tècnica de comunicació de la Fundació ComtalMaria José Rubio, quan comença a parlar del projecte ‘Robots per a la Salut Emocional’. Els joves de ‘Construeix-te’, un dels programes de l’entitat, han creat un joc educatiu a través de la programació basada en la robòtica que permet treballar l’educació emocional.

Trencar l’escletxa digital és fonamental per promoure la igualtat d’oportunitats, garantir l’accés a la informació i promoure la inclusió social”, hi afegeix. A través del Punt Òmnia Tria, l’entitat millora els coneixements digitals bàsics dels infants i joves que atenen i també els de les seves famílies. Es treballa la capacitació per a l’ús del paquet Office, la navegació per internet i la gestió del correu electrònic. Rubio assenyala també que s’ofereix assessorament així com cursos i eines per trobar feina.

‘Robots per la Salut Emocional’ és un pas més i és el resultat de la feina d’un grup de joves participants en el ‘GarageLab’, un laboratori de fabricació digital, equipat amb material tecnològic, on la comunitat pot aproximar-se a la cultura ‘maker’, la robòtica i el disseny 3D. L’any passat hi van passar noranta-cinc joves.

“A través de ‘Robots per la Salut Emocional’ i mitjançant el joc, infants i adolescents aprenen a identificar, conèixer i gestionar les emocions. I és un joc creat en equip per catorze joves nouvinguts”, resumeix Rubio. La dinamitzadora del ‘GarageLab’Elvira Mora, explica que “al setembre gairebé cap tenia coneixements informàtics i, acabat el curs, saben fins i tot programació”.

A més, el resultat és una eina per millorar la gestió emocional. “Millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones que atenem és el centre de la nostra acció social -recorda la tècnica de comunicació-. Arran de la pandèmia, molts i moltes joves necessiten no només acompanyament acadèmic i reforç escolar personalitzat, sinó també suport emocional per poder promocionar de curs”.

El treball de l’autoestima, la motivació i les relacions amb les persones que tenen al seu voltant amb l’objectiu de reduir la seva vulnerabilitat forma part dels aprenentatges a la Fundació Comtal. Es tracta, en definitiva, de fer l’acompanyament perquè tinguin recursos suficients per resoldre de manera positiva els conflictes del dia a dia.

La Fundació Comtal és una organització no lucrativa que treballa, des de l’any 1994, perquè els infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat, així com les seves famílies, tinguin oportunitats de futur. Tenen la seu a Ciutat Vella, a Barcelona, i l’any passat van acompanyar 1.872 persones, 925 de les quals eren dones.

Font: Xarxanet