Jordi Flamarich: “Amb un smartphone a la mà les entitats es poden fer molt més visibles”

El periodista i consultor en comunicació digital participarà a la 20a edició de la Escola d’Estiu del Voluntariat amb un taller sobre com fer vídeos amb el mòbil.

El periodista i expert en comunicació digital, Jordi Flamarich, participarà com a formador a la 20a edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat (EVV), que enguany tindrà lloc el 10 de juliol a Girona. El taller ‘Vídeo amb el mòbil: comunica amb eficàcia‘ serà una activitat per apropar a les entitats i voluntariat les virtuds de la producció, edició i muntatge audiovisual mitjançant els telèfons intel·ligents. “Amb un vídeo podem comunicar i explicar amb més eficàcia la feina que fem a les nostres entitats”, han esmentat des del web institucional de la Generalitat per informar sobre la formació.

En aquest sentit, el protagonisme del vídeo a l’EVV serà indiscutible. Flamarich es dedica a la formació en noves tecnlogies amb tallers i cursos sobre xarxes socials, cloud computing, blogging, etc., des de fa 5 anys.  Apassionat per Internet i les TIC, s’ha especialitzat en periodsme mòbil, nous mitjans i creació de continguts per a dispositius mòbils. Com podem fer millors els vídeos amb el mòbil? Quins elements tenir en compte per comunicar el que volem? Aquestes són algunes de les preguntes que el periodista respondrà a la formació.

A l’EVV faràs un taller sobre vídeo amb el mòbil. De quina manera pot ajudar a les entitats aquesta formació?

Amb el meu taller intentaré fer veure a les entitats que, gràcies als ‘smartphones’, produir un vídeo de qualitat està a l’abast de tothom. Ja no és necessari contractar personal extern o fer una gran despesa en equip. Només cal conèixer unes regles bàsiques i perdre la por.

Quina importància té el vídeo per comunicar en el món de les entitats socials?

Internet i les xarxes socials s’han convertit en una gran televisió. El vídeo és el nou rei de la xarxa, el contingut més demandat i consumit. Per a les entitats socials, ser capaces de produir vídeos els ajudarà a fer visible la seva feina i viralitzar la seva tasca.

Pel que fa al voluntariat, de quina manera el vídeo pot millorar la seva tasca voluntària?

El vídeo els pot ajudar a construir un relat sobre ells mateixos i la seva tasca, ajudar-los a entendre el seu paper.

Quins programes o aplicacions recomanes i creus que poden ser útils per a entitats i voluntariat?

En el taller ens centrarem en les tècniques bàsiques per a gravar amb un ‘smartphone’ i practicarem amb aplicacions gratuïtes com Quik, que ens permeten, a partir de fotografies i petits clips de vídeo, crear un clip amb efectes espectaculars en qüestió de minuts.

Creus que el Tercer Sector ha explotat les potencialitats i beneficis del vídeo?

Jo crec que de mica en mica sí que van avançant en aquest sentit, però encara queda molt camí per recórrer. Les grans ONGs sí que fa temps que fan vídeo (tenen molts recursos i s’ho poden permetre), però jo crec que la potencialitat de veritat està en les petites entitats, que ‘armades’ amb un smartphone poden fer-se molt més visibles.

Sovint hi ha entitats que tenen una estructura petita. Elaborar aquest tipus de continguts per a les seves comunicacions de manera freqüent, requereix uns recursos humans i tècnics més sofisticats?

En absolut. Només cal un ‘smartphone’ i respectar unes mínimes normes per a aconseguir resultats espectaculars, equiparables als que aconseguiríem amb un equip professional. Ah, i també molta pràctica!

Què pots aportar a l’EVV en aquesta 20a edició?

Hi aportaré tota la meva experiència ensenyant a gravar i editar vídeos amb un mòbil i la meva passió pel periodisme, la tecnologia i la formació.

Tens vincle amb el món associatiu? Ens pots explicar com t’has relacionat amb aquest sector des de la vessant periodística i com a professional de la comunicació digital?

Sobretot m’hi he relacionat des del vessant formatiu. Ja són uns quants els tallers que he realitzat a entitats i agrupacions sobre temes de comunicació digital, xarxes socials, vídeo amb el mòbil. També he participat activament en projectes de sensibilització ambiental, sobre la qualitat de l’aire en l’àrea metropolitana de Barcelona.

Font: Xarxanet.org