El Homrani preveu aprovar «a la tardor» una llei d’acció concertada reservada només a entitats sense ànim de lucre i que eviti l’entrada d’empreses de caràcter mercantil
L’associació Iura, formada per 10 entitats gironines en defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, s’ha reunit aquest dimarts a la tarda a Barcelona amb Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies. A la reunió a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hi han participat, per part d’Iura, Salvi Amagat, president; Jesús Candel, tresorer; i Jordi Sistach i Casilda Gómez, vocals. L’objectiu d’aquesta trobada era demanar el compromís de la Generalitat de Catalunya en afers que afecten el sector de la discapacitat intel·lectual. Després de presentar-se a El Homrani, la delegació d’Iura ha explicat que han pogut «exposar les preocupacions del sector» i li han reclamat que Catalunya torni a ser capdavantera en vetllar pel sector de la discapacitat: «Sempre havia estat capdavantera, i ara, no ho és», apunten des de les entitats.
L’associació gironina afegeix que El Homrani els ha dit, referents als punts exposats, que pel què fa als Centres Especials de Treball (CET) «són totalment necessaris i compatibles amb la inserció a l’empresa laboral ordinària». Referent a la llei de concertació de serveis que ha d’evitar que entitats privades facin negoci amb els discapacitats intel·lectuals, el conseller, segons Iura, ha comunicat que estan «treballant amb l’actual llei de concertació de serveis per millorar la contractació social i de serveis» amb la intenció de «tenir-la llesta per a la seva tramitació al Govern i al Parlament per aquesta tardor».
Defensa dels drets de les persones amb discapacitat
Durant la trobada d’aquesta tarda, la delegació d’Iura ha exposat quatre punts. Referent als centres especials de treball Iura ha defensat que no es canviï el concepte de discapacitat intel·lectual que sempre ha sigut a partir del 33%. Darrerament, en algunes ocasions, per part de la Generalitat s’ha modificat incrementant aquest percentatge. Aquest fet no és menor i té efectes directes en el model dels Centres Especials de Treball (CET) molt negatius. En segon lloc, davant d’una sèrie de canvis legislatius des del sector de la discapacitat intel·lectual han demanat una llei d’acció concertada reservada només a entitats sense ànim de lucre i que eviti l’entrada d’empreses de caràcter mercantil.
Els serveis d’atenció a persones tenen els mòduls congelats des de fa 10 anys i des d’Iura també han sol·licitat, durant la reunió, un pla urgent que contempli una actualització i increment de pressupost per aturar la pèrdua continuada del finançament de l’última dècada. En quart i últim lloc, en relació a les places per als serveis d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual els representants de l’associació gironina han exigit que es desbloquegi la llista d’espera perquè es pugui a optar amb més agilitat a llocs en serveis diürns i d’acolliment residencial.
Generar opinió pública al territori, informant i assessorant
Iura vetlla per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies i s’ha creat aquest estiu per consolidar-se com a entitat de referència a les comarques gironines. Les entitats sense ànim de lucre que hi formen part són les següents: Fundació Ramon Noguera i Fundació Astrid 21 de Girona i Fundació Els Joncs de Sarrià de Ter (Gironès); Fundació Altem de Figueres (Alt Empordà); Fundació Vimar de Palamós (Baix Empordà); Fundació Aspronis de Blanes i l’Associació Montseny Guilleries d’Arbúcies (la Selva); l’Associació Integra d’Olot (Garrotxa); Fundació Tallers de la Cerdanya de Puigcerdà (Cerdanya); i Fundació MAP de Ripoll (Ripollès).
Iura, que significa dret en llatí, té com a objectius assumir la representació institucional a la província de Girona per col·laborar amb l’administració en el diagnòstic de les necessitats, la planificació i l’avaluació dels serveis. La intenció és exercir d’interlocutor amb l’administració territorial en la defensa de les persones i sumar-se a la tasca que fa DINCAT a Catalunya com a entitat de segon nivell que agrupa a les entitats que ofereixen suports a les persones amb discapacitat intel·lectual. L’associació gironina també vol generar opinió pública al territori, informant i assessorant.
La suma de les 10 entitats d’Iura -oberta a acollir-ne més- ocupa a més de 1.000 persones, de les quals la meitat tenen dificultats especials, i atén a més de 2.000 persones en els seus centres d’adults i de nens.
Font: Iura