Habilitats trenta punts a la costa catalana per facilitar les donacions de sang

‘Toca donar sang, toca rebre vida. Somriu, el teu gest salva moltes vides a l’estiu’ es el lema del Banc de Sang i Teixits perquè a l’estiu no es deixi de donar sang.

El canvi de rutines i sobretot les vacances fan que cada estiu caigui el nombre de donacions de sang. També passa per Nadal i per Setmana Santa. El Banc de Sang i Teixits fa una crida perquè tothom que pugui vagi a donar sang abans de marxar de vacances als punts habituals al seu municipi o comarca, però també anuncia que hi haurà possibilitat de donar-ne en una trentena de municipis turístics del país.

“Avui tenim sang per a cinc dies i la situació òptima seria tenir-ne per a vuit dies“, explica una portaveu del Banc de Sang i Teixits. I hi afegeix: “Per aquest motiu, engeguem campanyes a prop de les zones turístiques, on es concentra més gent. També animem tothom que pugui a apropar-se a donar als principals hospitals catalans“.

Amb el lema ‘Toca donar sang, toca rebre vida. Somriu, el teu gest salva moltes vides a l’estiu’ es recorda que la sang és essencial i que en el dia a dia dels centres de salut no hi ha vacances. Hi haurà col·lectes especials a vint-i-tres platges de la costa de Barcelona, Girona i Tarragona. A indrets com l’Escala, Blanes, Palamós, Cunit o Cambrils s’hi repetiran les col·lectes en diferents dates.

Es calcula que a l’agost faran falta unes vint mil donacions a tot Catalunya per atendre les necessitats dels centres de salut, tant per atendre les persones amb malalties cròniques com les urgències que sorgeixin.

No és ben bé nou. Cada estiu, el Banc de Sang i Teixits engega campanyes de sensibilització i fa crides de donacions a les zones on es concentra més gent. “Els altres anys no ho havíem fet públic com una ruta de donació a les platges, però sempre ens acosten on estan els i les donants”, explica la portaveu. Al web de l’entitat es poden consultar els punts de donació i triar el que sigui més còmode.

Les necessitats dels hospitals

Es calcula que en tot l’estiu caldran unes quaranta mil donacions per respondre les més de trenta mil transfusions previstes de sang, plasma o plaquetes que necessiten les pacients dels hospitals catalans.

Tots els i les donants de juliol i agost reben un val de descompte 2×1 per visitar les instal·lacions del Poble Espanyol, a Barcelona, un espai històric amb més de cent edificis representatius de l’arquitectura popular del país.

A més de posar el màxim de facilitats perquè tothom pugui fer-se donant de sang, un dels projectes del Banc de Sang i Teixits és atraure noves donants i persones joves. “Cal que més persones -indica la portaveu- s’animin a donar sang per primera vegada, perquè cada dia hi ha persones que deixen de donar sang per temes de salut i d’edat”. Una de les estratègies per arribar al jovent és treballar amb la complicitat de persones influents, universitats i també escoles.

Font: Xarxanet