Grans Actius arriba al Clot

La FCVS fomenta el voluntariat sènior amb un servei d’acompanyament a visites mèdiques de persones amb discapacitat i/o amb dependència

El proper dimarts, 19 d’abril, la Federació Catalana de Voluntariat Social engega el projecte de Grans Actius al barri del Clot. El programa pretén oferir el servei d’acompanyament a visites mèdiques de persones amb discapacitat i/o en estat de dependència. Per això, totes aquelles persones o familiars, que estiguin assignades al CAP del Clot, amb necessitats de ser acompanyades a les visites ja poden sol·licitar el servei als professionals del mateix CAP.

El programa Grans Actius funciona, en gran part, gràcies a l’equip de voluntariat, que és qui es compromet a fer els acompanyaments. Grans Actius aposta per fomentar el voluntariat sènior per tant, totes aquelles persones del mateix barrimajors de 60 anys, amb disponibilitat lliure d’un o dos matins a la setmana i que es vulguin comprometre amb l’entorn i les problemàtiques que els envolten, poden formar part del projecte. Prèviament, aquests voluntaris seràn entrevistats i formats per la FCVS.

Agents implicats

A més de l’equip de voluntaris, Grans Actius veu la llum al Clot gràcies a l’esforç i la col·laboració de diferents agents del territori. Per una banda, la implicació del CAP “EL CLOT” ha sigut essencial pel funcionament del programa, ja que serà l’encarregat d’acollir l’equip de voluntaris i programar els acompanyaments. Aquesta col·laboració és possible gràcies a l’acord signat el mes de febrer amb l’Institut Català de la Salut- Àmbit d’Atenció Primària de Barcelona Ciutat que facilita la col·laboració dels Centres d’Atenció Primària. Els agents del barri  també han tingut un paper clau, ja que han ajudat en la difusió del projecte i finalment, els finançadors públics i privats permèten a la FCVS liderar i coordinar aquest programa  de foment del voluntariat i de resposta a una necessitat de l’àmbit de la salut.

Grans Actius

Grans Actius és un programa de voluntariat que ofereix un servei d’acompanyament a visites mèdiques programades al CAPs, hospitals i centres de rehabilitació i està dirigit a persones afectades amb un grau lleu o moderat de malalties cròniques, en estat de dependència o amb alguna discapacitat. D’aquesta manera la Federació pretén fomentar el voluntariat de proximitat, dins del mateix barri, creant una xarxa entre les persones voluntàries, els beneficiaris del projecte i tots els agents del barri implicats i a la vegada, donant suport al col·lectiu de persones afectades per cronicitats, alguna discapacitat o dependència.

El programa Grans Actius ja està implementat al CAP Manso, Besòs, Les Hortes, Bon Pastor i el Raval. En aquests territoris la gestió del programa està en mans d’una entitat social del mateix barri, en col·laboració amb el CAP. La gestió de l’equip de voluntaris i del projecte va ser traspassada des de la FCVS un cop el projecte estava arrelat al territori, tal com preveu el programa.

Per altra banda, el mes passat també es va començar aquest projecte al barri del Poblenou gràcies al compromís i la col·laboració del CAP Ramón Turró i actualment la FCVS està treballant per a l’obertura del programa en altres territoris.

Vols fer-te voluntari o voluntària?

Totes aquelles persones que vulguin formar part del programa Grans Actius al Clot, al Raval o a la Zona Franca poden posar-se en contacte amb Lara Bogni, tècnica de Salut i Comunitat de la FCVS, al correu: gransactius@voluntaris.cat o al telèfon: 93 314 19 00; o accedir a la borsa de voluntariat