La FCVS impulsa aquest acte els pròxims 20 i 21 d’octubre a Tarragona per visibilitzar les barreres que cal trencar i oferir eines a les entitats i als centres de salut per fer més accessibles els plans de voluntariat
L’accessibilitat i la inclusió seran les protagonistes de la XVIII Jornada Catalana de Voluntariat i Salut, que organitza la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i que se celebrarà els pròxims 20 i 21 d’octubre a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona -Campus Catalunya-. Sota el títol ‘Voluntariat i accessibilitat: visibilitzem l’invisible’, la trobada facilitarà suport, continguts i eines a entitats i centres de salut per poder fer més accessibles els programes de voluntariat, tant per a les persones voluntàries com per a les ateses i les seves cuidadores.
L’accessibilitat i la inclusió aporten mirades i punts de vista diferents, així com més coneixement, més persones i millors resultats. Tot i que es té clara la seva importància, encara s’està lluny d’aconseguir l’accessibilitat i la inclusió universals, a la societat i, de retruc, en el voluntariat. La Jornada d’aquest any prova de fer visible el que és invisible. Serà un moment per mirar-se al mirall i confrontar-se amb els privilegis i les mancances de cadascú.
Des de la FCVS s’impulsa aquesta Jornada conscients que encara hi ha moltes barreres per trencar, molt camí per recórrer i molta accessibilitat per generar dins i fora de les entitats de voluntariat i dels centres de salut. Perquè accessibilitat i inclusió signifiquen salut, també en el voluntariat.
Objectius de la Jornada
La Jornada pretén, per una banda, aconseguir que l’accessibilitat sigui un tema més transversal. Per l’altra, dotar les persones voluntàries, responsables de voluntariat, professionals de salut i alumnat universitari, d’eines útils per millorar la seva tasca diària. També té per objectiu compartir recursos, coneixements i bones pràctiques sobre accessibilitat entre les entitats i els centres de salut per millorar l’atenció de les persones. I, finalment, també busca sensibilitzar en matèria d’accessibilitat.
Programa
Divendres 20 d’octubre
Els actes programats pel 20 d’octubre se celebraran presencialment a l’Aula Magna, la Sala de Graus i la Sala de Juntes del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (Avinguda Catalunya, 35. 43002 Tarragona).
La Jornada s’obrirà amb la inauguració i la conferència ‘De les barreres visibles i invisibles a la inclusió universal. El paper del voluntariat’ a càrrec de la professora de pedagogia de la URV, Conxa Torres, que permetrà reflexionar sobre les barreres visibles i invisibles que es troben en la societat i els reptes que es plantegen per trencar-les i aconseguir un voluntariat més accessible i inclusiu.
L’acte seguirà amb la taula ‘Trencant barreres amb el voluntariat’ que comptarà amb les experiències de persones voluntàries de l’Associació Ment i Salut La Muralla, la Fundació Avismón Tarragona, la Fundació Santa Teresa del Vendrell i la Federació Catalana de Voluntariat Social.
Després de la pausa i fins a la tarda se celebraran diferents tallers de forma simultània. Cadascun estarà dedicat a una condició específica per tal de familiaritzar-se amb els conceptes bàsics, els problemes als quals s’enfronten les persones i les bones pràctiques aplicables als programes de voluntariat de les entitats.
En concret, hi haurà els següents tallers:
-Cap a una arquitectura accesible de les entitats
-Com acompanyar persones amb epilèpsia
-Com acompanyar persones amb discapacitat física i orgànica
-Com trencar amb l’edatisme en el voluntariat
-Com acompanyar persones amb sordesa
-Com acompanyar persones amb discapacitat visual
Dissabte 21 d’octubre
El segon dia de la Jornada continuarà amb el darrer taller que, en aquest cas, serà virtual. Sota el nom ‘Llenguatge inclusiu per un voluntariat inclusiu’ serà un espai de creació d’un diccionari de llenguatge inclusiu on cada diversitat es vegi representada.
La Jornada estarà conduïda pel periodista Miquel González. La majoria d’actes es retransmetran per streaming, trobareu tota la informació en el programa. (enllaç)
A qui s’adreça
La Jornada s’adreça a persones voluntàries, responsables de voluntariat, professionals de la salut, alumnat i professorat universitari, i persones i organitzacions interessades en la temàtica.
Inscripcions
L’assistència a la Jornada és gratuïta, però per motius d’aforament cal inscriure’s prèviament a través del formulari en línia.
La informació de la Jornada es pot seguir a través de la web voluntaris.cat i de les xarxes socials amb l’etiqueta #VolSalut23.
Objectius de Desenvolupament Sostenible (Agenda 2030):
La Jornada compta amb la col·laboració de:
La Jornada compta amb el suport de: