Cargando mapa....
Voluntariat i salut mental
22/05, 29/05, 5/06, 12/06
Voluntariat i Salut Mental és una formació pensada per a persones voluntàries i coordinadores de voluntariat que volen sentir-se més preparades per acompanyar persones amb problemes de salut mental, diagnosticades o no. A través d’una formació dinàmica i participativa, aprendrem a gestionar millor les emocions, comprendre els trastorns mentals més comuns i actuar amb seguretat en diferents situacions i contextos. Amb casos pràctics, eines d’intervenció i molta reflexió compartida, aquest curs et donarà les claus per fer del teu voluntariat una experiència més enriquidora i transformadora!
A qui s’adreça?
Persones interessades en aprofundir el tema de la salut mental que realitzin acompanyament a persones en qualsevol àmbit de voluntariat social. Coordinadores i responsables de voluntariat i persones voluntàries.
Objectius
Gestionar situacions específiques amb persones que, diagnosticades o no, pateixen algun tipus de problema de salut mental.
Objectius específics
- Identificar i gestionar els components emocionals i relacionals que influeixen en el desenvolupament de l’acció voluntària.
- Comprendre i detectar situacions específiques que indiquin que la persona té algun tipus de problema de salut mental que afecta o pot afectar a la tasca voluntària.
- Actuar en situacions específiques amb persones amb problemes de salut mental en funció dels diferents col·lectius (infància, joventut, persones adultes, persones grans i contextos d’intervenció (domicili, residència, centre sanitari,…).
Continguts
Bloc 1: La gestió de les emocions
- Els principis bàsics de les emocions i la seva influència en les relacions.
- Competències emocionals i intel·ligència emocional.
- Empatia.
Bloc 2: Conceptes bàsics de salut mental (4 hores)
- Estrès i ansietat.
- Conductes saludables i conductes de risc.
- Trastorns mentals: signes i símptomes.
- L’estigma en la salut mental.
- Cicle vital de les persones amb trastorn mental.
Bloc 3: Eines i Estratègies d’intervenció (4 hores)
- Definició dels límits en les accions voluntàries.
- Elements bàsics del conflicte.
- Conceptes fonamentals de la intervenció verbal en situacions de crisi.
- Programes d’intervenció en un context concret.
Bloc 4: Casos pràctics i Avaluació (4 hores)
- Estudi de casos pràctics i anàlisis de situacions.
Docents
- Miriam Bonet. La Miriam és psicòloga i coordinadora del Servei de Voluntariat del Pere Claver Grup. També és membre del claustre docent del Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (PFAVC) i del grup de treball de voluntariat i salut mental de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). Amb una sòlida experiència en l’àmbit de la salut mental i el voluntariat, aporta una visió integral i compromesa en la formació de persones voluntàries.
- Teresa Carot. La Teresa és psicòloga especialista en trastorn bipolar i terapeuta EMD. Compta amb més de 18 anys d’experiència en l’àmbit de la salut mental. La seva trajectòria destaca per l’acompanyament i suport a persones amb trastorns mentals, així com per la seva tasca de sensibilització social.
- Kenny Carmona. El Kenny és tècnic de projectes sociocomunitaris a Salut Mental Catalunya, on treballa en el desenvolupament i implementació de projectes que promouen la inclusió i el benestar de les persones amb problemes de salut mental. La seva tasca se centra en l’enfortiment del teixit associatiu i la dinamització de la xarxa comunitària, aportant una perspectiva innovadora i compromesa en l’àmbit de la salut mental.
Acreditació
Curs reconegut pel Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya. Per tenir dret al títol s’ha d’assistir al 80% del curs i realitzar les activitats proposades.