Begoña Román Maestre, doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona (UB), serà la protagonista de la sessió del dijous 25 de juliol, a les 9.30 h, del cicle ‘Apunts654C.Els imperdibles de La Confederació’. Es tracta del cicle organitzat per La Confederació obert a persones vinculades al Tercer Sector Social.
Begoña Román és filòsofa i professora universitàra experta en ètica. És membre del grup de recerca de la Generalitat de Catalunya ‘Aporia: Filosofia contemporània, Ètica i Política’, Presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya, del Comitè per la integritat en la recerca de Catalunya i del Comitè d’ètica assistencial de l’Hospital clínic de Barcelona. El seu àmbit d’especialització és la bioètica i l’ètica aplicada a entorns professionals i organitzatius.
Amb el títol ‘L’ètica de les entitats socials’, parlarà d’un tema de debat actual al sector. Per a Roman, l’ètica d’una entitat és més ampla i complexa que ser fidel a la seva missió des de la suma de les ètiques professionals i de la bona voluntat de les persones que hi treballen. Pensar l’ètica de l’organització exigeix:
- Pensar en les seves relacions (com atén, quins serveis ofereix, amb qui més s’hi relaciona) i com tracta a qui en ella treballa. Totes aquestes relacions la defineixen;
- Explicitar qui és (el seu ethos) i quan s’apropa respecte de qui vol ser;
- Alinear amb aquest ethos tot el que fa amb certa coherència (integritat), dintre i fora, lligant present, passat i projecte de futur per a continuar reconeixent-se.
La cultura de la por (inclosa l’aporofòbia) i la inestabilitat laboral dels professionals del sector social seran dos dels exemples que utilitzarà en la sessió.
És una sessió en linia per a persones vinculades a les entitats socials i cal fer la inscripció.