Ràdio Estel entrevista a la la directora de la FCVS, Eulàlia Mas, amb la intervenció de la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, i la Síndica de Greuges de Barcelona, Assumpció Vilà, com antigues presidentes de la FCVS.
El programa ‘El Protagonista’ de Ràdio Estel, emès ahir 22 de setembre, ha entrevistat a la directora de la FCVS, Eulàlia Mas, per parlar del voluntariat social a Catalunya. La intervenció radiofònica ha comptat amb la intervenció de la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, i la Síndica de Greuges de Barcelona, Assumpció Vilà, com antigues presidentes de la FCVS.
Durant l’entrevista, Eulàlia Mas ha explicat que “l’ADN del voluntariat són aquelles persones que es troben totalment persuadides per intervenir en la transformació social de l’entorn i que creuen que cal ser part de la solució”. En aquest sentit, i després de l’experiència viscuda arran de la pandèmia, la directora de la FCVS ha assegurat que “la força del voluntariat no l’atura res ni ningú”.
El voluntariat, ha explicat Mas durant l’entrevista, ha evolucionat molt. “Hem passat d’un voluntariat de la bondat, del ser bona gent, i potser poc professional a un voluntariat que busca quines són les necessitats, les solucions, les emergències… i que treballa per tenir bons resultats i impacte”. En aquest sentit, creuen en un voluntariat professionalitzat, amb formació en tota mena d’eines, tant prèviament a la realització de l’acció voluntària com mentre es desenvolupa.
Francina Alsina intervé en el programa
Durant l’aparició a Ràdio Estel s’ha comptat amb la intervenció de la presidenta de la FCVS entre el 2010 i 2018, i actual presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Francina Alsina, que ha destacat que per fer voluntariat “cal estar en plena forma per ajudar a algú altra. Com a persona voluntària estàs donant i també reps però per poder donar has d’estar bé”. En aquest sentit, Eulàlia Mas ha explicat que “sovint les persones que estan en moments de crisi vital o en baixa forma, reben el consell que si fan voluntariat es recuperaran més ràpid. Les recuperacions han de ser pròpies, personals, el treball ha de ser d’un mateix i després a banda pots fer un voluntariat però va per separat”.
Per a l’Eulàlia Mas fer voluntariat és “un enfocament de la vida, no tant una qüestió sentimental o emocional, sinó una aposta i un compromís personal perquè en el dia a dia vols dedicar als altres un tant per cent del temps. Cal que inicialment hi hagi la voluntat clara de destinar part del temps a aquesta acció i comprometre-t’hi”.
La relació amb les institucions públiques
Eulàlia Mas ha explicat que “mai és fàcil la relació amb les institucions. Som un corcó que aixequem el dit i recordem que s’estan oblidant prioritats. Som tossuts, insistents i persistents; i tot i que a vegades devem fer nosa, arribem a acords. Les institucions estan contentes que les organitzacions ens haguem constituït de forma professional i adulta i podem parlar per fer aliances”.
“Tenim un reconeixement ple per part de les institucions, la Generalitat de Catalunya, per exemple, ha impulsat una llei per treballar més i millor en matèria de voluntariat. Ara bé, és veritat que en el dia a dia la gestió és complexa i no pot ser que passin coses com que el finançament per dur a terme projectes de qualitat no estigui garantit quan toca. Volen que treballem de manera anticipada fent estratègica, planificant i professionalitzant programes però no garanteixen que els recursos siguin concedits al calendari quan tocaria ni la quantitat que s’escau”.
Pandèmia i voluntariat
Quan va començar la pandèmia, recorda Eulàlia Mas, es va convidar a les persones voluntàries que es quedessin a casa “amb gran desconcert i sobretot si eren persones de risc. Passat el primer impacte van decidir reconduir de manera telemàtica i telefònica, fent programes de suport i acompanyament. Simultàniament ens emportem la sorpresa de conèixer que a l’Ajuntament de Barcelona estan preocupats perquè tot i l’estat d’alarma hi ha gent que surt al carrer per fer voluntariat. Potser li diuen bon veïnatge, ajuda mútua… A l’Ajuntament li amoïnava perquè els podien posar multes i se’ns va ocórrer posar en marxa un dispositiu que fos un certificat a disposició per si algú els cridés pel carrer poguessin dir que actuaven en nom del Secretariat Català pel Voluntariat, aquest els acreditava i feia de pantalla legal. A més també els asseguràvem.”
Per a l’Eulàlia Mas aquesta iniciativa va ser “un èxit perquè vam entrar en poc temps amb moltes xarxes veïnals i vam poder ajudar a la gent que sortia al carrer”.
Les entitats es reinventen durant la pandèmia
Des de la FCVS, explica Mas, es va viure amb “una gran sorpresa al veure que a través d’una enquesta que vam fer, descobrim un 80% d’entitats s’estaven reinventant per sortir del pas. Pensàvem que moltes persianes s’havien baixat i no tornarien a obrir però les entitats van seguir treballant de forma telemàtica, demostrant als finançadors de projectes que seguien actives. Això va ser un gran estímul de les entitats cap a la FCVS. Una gran lliçó perquè pensàvem que les entitats anirien a remolc però corrien a reinventar-se tan ràpid o més que nosaltres”.
Assumpció Vilà connecta amb el programa
La presidenta de la FCVS del 2002 al 2010 i actual Síndica de Greuges de Barcelona, Assumpció Vilà, ha intervingut al programa per explicar com el voluntariat és una experiència “increïble. Jo portava temps treballant en l’empresa privada i vaig treballar després en entitats de lluita contra el càncer. Vaig veure el món d’una altra manera, no és donar unes hores perquè reps molt més del que has donat. Et canvia la vida i la visió de viure-la i entendre-la”.
- Ja et pots descarregar l’audio! (a partir del minut 5.35)